Mire jó a pszichológus diploma?

2014. február 4. 14:54 NZS
A pszichológia az a tudomány, ami mindenkit érdekel, de mégsem tudunk róla szinte semmit.

Megnéztük, hogy mire számíthat az, aki a felsőoktatási jelentkezésnél a pszichológiát jelölte meg első helyen. Németh Sárát kérdeztük, aki jelenleg végzős az ELTE Pszichológia tanszékén.
 


Meddig tart a képzés?

Az alapszinten hat féléves. Erre még jön rá négy félév, ha valaki szeretné elvégezni a mesterképzést. A pszichológián alapképzésen általában a szociálpszichológia, személyiségpszichológia, fejlődéspszichológia, általános pszichológia területével ismerkedik . Ebből a négy területből szigorlatozunk, és erről a négy területről kell írni 4 műhelymunkát, amik kiadják a szakdolgozati portfóliót.

 

A kötelező tárgyakon túl léteznek szabadon választhatóak is?

Igen, van nagyon sok jó és érdekes, például a szexuálpszichológia, vagy addikcióval kapcsolatos órák – szinte biztos, hogy mindenki talál az érdeklődési körének megfelelő tárgyat.

 

Könnyű kibukni az egyetemről?

A lemorzsolódás tudomásom szerint egyáltalán nem vészes,a pszichós ismerőseim 85%-a szereti a szakot.  Az ELTE elég elmélet-és kutatásközpontú, csak egy klinikai gyakorlat van, amikor elmehetsz pszichiátriára, hogy betegekkel is dolgozz.

 

 
 

 

Mit tapasztaltál a gyakorlaton?

Elég ijesztő volt, mert zárt osztályon kellett dolgoznom, olyan betegekkel, akik bipoláris zavarokkal küzdenek. Nem bántott senki, a veszélyesebb páciensekhez nem engednek oda kezdőt, de arra jó volt, hogy rájöjjek – a pszichológia ezen ágával inkább nem szeretnék foglalkozni, helyette a coaching, tanácsadás érdekel

 

Hol lehet elhelyezkedni egy pszichológus diplomával?

A BA-s végzettségtől önmagában nem fog a lábaid elé borulni a munkaerőpiac, a HR területen érdemes próbálkozni, illetve praktizáló pszichológus mellé asszisztensként. 

 


És mennyire nehéz munkát találni?

Jelenleg én is BA diplomával keresek most munkát, nem olyan nehéz, rengeteg csoporttársam gyakornok ismertebb cégeknel, ők HR-en és adminisztráción dolgoznak. Mint "rendes" pszichológus, azt sajnos nem tudom. Nincsenek túlfizetve, az biztos, kivéve, ha saját praxisuk van.  Ettől függetlenül én ajánlom ezt a szakot, főleg, ha összepasszintják egy gazdasági diplomával - kiválóan lehet az ember coach, az sokat hozhat a konyhára. Ha meg a kereset nem ilyen fontos, hanem az emberekkel való munka, akkor meg maga a tökély!

 

Ha egy társaságban valakiről kiderül, hogy pszichológus, akkor elkezdik gyanúsan méregetni, hogy biztos éppen valakinek a gondolatait túrja, és elemezgeti…tényleg ezt csinálják?
 

Nem, ez egészen biztosan nincs így, bár például egy állásinterjún azért lehet manipulálni. Például ha tükörülésben ülsz az interjúztatóval, akkor elvileg könnyebben ki tudod vívni a szimpátiáját, vagy ha figyelsz a testbeszédre – nem fonod keresztbe a karodat, hanem leengeded.


Kapcsolódó cikkek