Menő tanárok, akik megváltoztatták diákjaik életét

2014. december 23. 11:08 ujnemzedek.hu
Szívmelengető történetek olyan pedagógusokról, akik még a szokottnál is többet adtak diákjaiknak.

A legtöbben egyetértenek abban, hogy a tanári hivatás nem tartozik a világ legegyszerűbb dolgai közé. Mindent megtesznek, hogy újabb és újabb nemzedék szerezhesse meg az értelmes élethez szükséges alapvető tudást.  Összegyűjtöttünk néhány olyan, a neten keringő történtet, amelyben diákok mesélik el, mi mindent köszönhetnek tanáraiknak. Rögtön elsőnek egy magyar történet érkezik.

 

1. Az angol tanáromnak köszönhetem, hogy már 14 évesen középfokú nyelvvizsgám volt. "Péter bácsi" hamar rájött arra, mivel lehet lekötni a figyelmünket. A Zabhegyezőt olvastuk angolul, és minden órán átbeszéltük az egyesek fejezeteket. Emellett olvasónaplót is kellett vezetnünk, természetesen angolul. Ebben nem csak a helyesírási hibákat javította, hanem hosszan reagált a benne leírt kérdéseinkre, tapasztalatainkra. Egyszerűen imádtunk házit írni. Nekem ő örök életre példa marad abban, hogy egy kis odafigyeléssel mekkora örömöt lehet okozni. (Judit)

 

2. Középsuli első évében az egyik tanárnőnk úgy döntött, hogy a való életből ad nekünk leckéket. Olyan dolgokat tanított meg, amit sokan sajnos otthon nem tanultak meg és rengeteg olyan helyzet volt, amiben jól jöttek az "extra infók" Megtanította, hogyan kell a legkülönbözőbb helyzetekben bemutatkozni, köszönni és egyáltalán viselkedni. Tippeket adott, hogyan tegyünk jó benyomást és megtanultuk az alapvető protokoll szabályait is. A mai napig eszembe jutnak ezek, ha épp bemutatkozom valakinek. Nem tudok elég hálás lenni neki, hogy még időben megtanulhattam tőle ezeket. (Kasia)

 

 


Ki ne várna egy ilyen órát? (kép: School of Rock)

 

 

3. 11 évesen kerültem Amerikába a szüleimmel. Nem beszéltem még a nyelvet és minden nap küzdelem volt a számomra. Az egyik tanárom, Miss Jones ezt észrevette és a szárnyai alá vett: a tanórák után, szabadidejében foglalkozott velem, könyveket szerzett nekem, amik segítségével napról napra jobban elsajátítottam a nyelvet. Ő nem tudja, de később miatta választottam a tanári pályát. (Senka)

 

4. Mrs. Koehnemann volt a legjobb! Még a legrosszabb napján is mosolyogva és kedvesen tanított. Sose vesztette el a türelmét és úgy kezelt mind a 30-unkat, mintha mi lennénk a legfontosabbak a világon. Az önbecsülésemet java részt neki köszönhetem, és azt is, hogy mindenben meglátom a jót. (Peter)

 

5.  Néhány éve úgy döntöttem, hogy megváltoztatom az életem, ami éppen teljes káoszban volt. Otthagytam a munkám, elköltöztem egy másik városba és azon filóztam, hogy mit kellene csinálnom - teljesen magam alatt voltam. Amikor pakoltam ki a cuccaimat az új lakásban, előkerültek régi fősulis esszéim, amikhez a szociológia tanárom hosszú értékeléseket írt. Ezeknek az elfelejtett, de most újra átélt pozitív visszajelzéseknek köszönhetően újra elkezdtem hinni magamban. Írtam is egy emailt neki, de nem gondoltam, hogy emlékezni fog rám. Nagy örömömre emlékezett, és azóta is nagyon sok mindenben kikérem a tanácsát. (Deena)


Kapcsolódó cikkek