Magyar találmánnyal spórolhat majd vizet a világ

2015. március 11. 10:41 ujnemzedek.hu
Hatalmas ötlet a MOME hallgatójától: a Gris a fürdővizet használja fel a WC öblítésére.

Az ötlet annyira egyszerűen nagyszerű, hogy érthetetlen, miért nem jutott eddig eszébe senkinek - mindegy is, a Gris így legalább magyar fejlesztésként kezdheti meg világhódító turnéját. A MOME-n tanuló Alberto Vasquez által kifejlesztett fifikás cucc már most díjat nyert Hannoverben a iF Design Award pályázaton.

 


Nem elég, hogy zseniális, de pofonegyszerű is:
a zuhanyzótálcként funkcionáló Gris összegyűjt kb. 40 liter vizet,
amivel aztán vígan öblíthetünk. (kép: Mome)

 

A rajongás érthető: a Gris (ami spanyolul szürkét jelent) a fürdés során felhasznált vízzel öblíti a WC-t - ami azért jó, mert nem az édesvizet, hanem az egyébként csak úgy a semmibe elcsorgó, ún. szürkevizet használja fel a "piszkos melóra".

 

Egy friss felmérés szerint úgy bánunk a vízzel, mintha kifogyhatatlan lenne: a háztartások majdnem fele például folyó víz alatt mossa el az edényeket, az otthonok több mint harmadában viszont kizárólag így mosogatnak, amellyel alkalmanként akár 120 liter vizet is elpazarolnak. 

 

A dolog persze odáig oké, hogy Magyarország bővelkedik édesvíz-készletekben - ám ha megnézzük, egyes országokban mekkora gondot okoz pusztán az ivóvíz előteremtése, rájöhetünk, Vasquez találmánya mennyire jelentős dolog. Sőt, rossz példaként ott vannak mindjárt a dél-amerikai országok, ahol ugyan (hozzánk hasonlóan) lubickolnak az iható erőforrásokban, de a korszerűtlen felhasználás miatt a pocsékolást még nézni is rettenetes.  És mondjunk még valami elszomorítót? Nagyszüleink vízfelhasználása a miénkhez képest bagatell: ők megálltak napi kb. 40 liternél. Mindezt figyelembe véve  Gris hatalmas segítséget jelenthet - és remélhetőleg  jelenteni is fog.


Kapcsolódó cikkek

A formatervezők által ritkán látogatott terepre kirándult a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója: újabb cukiság vagy trendi cucc helyett inkább egy sokkal komolyabb problémát próbált megoldani a magyar lány. Ez lett terMINI, ami megoldást jelenthet sok száz hajléktalan számára.
olvasd tovább