Eger ostroma alatt íródott török naplót találtak

2014. október 17. 10:06 ujnemzedek.hu
Szigetvár ostroma után kutatott a levéltárakban egy török történész, páratlan felfedezést tett.

A magyarországi török hadjáratokról rengeteg kézirat maradt fenn, ám valamiért az 1596-os eseményeket csak nagyon szűkszavúan tárgyalják. Gühnan Börekçi, az isztambuli Sehir Egyetem oktatója a szigetvári ostromról keresett feljegyzéseket, amikor ráakadt a kissé semmitmondó nevű, oszmán nyelvű kéziratra egy közép-anatóliai levéltárban. A napló részletesen beszámol a korabeli hadjáratról, napra pontosan lebontva az eseményeket. A szerző egy, magát Gaibi-nek nevező (ami „senkit” jelent) katonai logisztikával foglalkozó titkár, aki együtt mozgott a sereggel, a katonák között élt, ezért páratlan részletességgel tudott beszámolni arról, hogy egy átlagos nap hogyan telt az oszmán seregben, mit ettek, hogyan öltöztek.. Szintén említésre méltó, hogy a korabeli magyar állapotokat is leírta, említést tett az Eger környéki parasztságról is.

 

 

Vízkelety Béla: Eger várának ostroma. Az 1552-es ostromot még visszaverték, ám 1596-ban török kézre került a vár (Kép:Wikimedia)

 

    Ami nagyon lényeges, hogy Eger háromhetes ostromáról is részletesen ír a szerző: kiderül például, hogy - a régészeti kutatások eredményeivel egybecsengő módon - az utolsó napokban kétezren estek el, és a halottaknak csak a fele volt katona.
    Gühnan Börekçi hangot adott abbéli reményének, hogy a napló hamarosan magyar nyelven is napvilágot lát.


Kapcsolódó cikkek