Juhász Péter: Én hiszek ezekben a gyerekekben

2014. január 9. 12:31 NZS
A Szőlő utcai javítóintézet módszereit tekintve egyedülállóEurópában. Az ide kerülő fiatalkorú bűnelkövetőknek utolsó esélyként szolgál,hogy megpróbálják az életüket jobb mederbe terelni – van, aki él vele, van, akinem.

Száz kamaszfiú. Egyik sem ma született bárány, hiszen az óbudai javítóintézetbe olyanok kerülnek, akiket előzetes letartóztatásba helyeztek. A rácsok között életük minden pillanatát ellenőrzik, de a szigor mellett ott van még valami – az, hogy próbálnak nevelni is.

Meddig lehetnek itt a fiatalok?
Ide úgy kerülnek be, hogy egy bírósági ügy miatt elrendelik az előzetes letartóztatásukat. Ezután több lehetőség van. Az egyik, hogy itt vannak, amíg a jogerős ítélet meg nem születik, és utána vagy szabadon engedik, vagy átviszik egy börtönbe.  A másik, hogy úgy döntenek: nem kell attól tartani, hogy megszökik, vagy befolyásolni próbálja a tanúkat, tehát szabadlábon védekezhet. Én azt mondom, hogy – bár a legjobbnak az hangzik, ha kimehet innen – az, ha marad, célravezetőbb. Egyrészt, mert attól, hogy szabadlábon védekezhet, valamilyen ítélet még születni fog. Ha itt marad, akkor a kiszabott büntetési időbe ez már beleszámít, tehát ha kap két évet, és itt másfél évig bent volt, akkor már csak fél évet kell leülnie. Itt fegyelem van, rend. Be kell járnia iskolába, van rendszeres étkezés, nem csinálhat semmi rosszat.

Juhász Péter az intézet aljában kialakított állatsimogatót mutatja. (Kép:Lénárd Tamás)

Ez még nem börtön, nincsenek kényszerítő eszközök – akkor mégis, mit lehet tenni, ha mondjuk elfajulnak az indulatok?

Néha van egy-egy kisebb verekedés, de ez inkább a 14-15 évesekre jellemző, és ilyenkor elég, ha az egyik nevelőnő odaáll és rászól, hogy „Hogy viselkedsz?!”

Tényleg, sok nő dolgozik itt. Ebből nincsen baj soha? Elvégre ezek kamaszfiúk…

Nincs, sőt! Kifejezetten jót tesz nekik, hogy vannak, akik „anyáskodnak” felettük.

Jó, de mi történik, ha tényleg balhé van, amikor már nem elég a szóbeli figyelmeztetés?

Ahhoz ragaszkodom, hogy legyen bármilyen ön-vagy közveszélyes a gyerek, nem ütheti meg senki. Lefogni le lehet, volt rá példa, hogy négy ember kellett hozzá, de azt megtiltottam mindenkinek, hogy megüssenek bárkit.

Az udvaron van egy felfújt hóember, egy felfújt Mikulás, és egy kopjafa is. Ünnepi kellékek? Egyáltalán, hogy telnek itt az ünnepek?

Huszonnegyedikén összeülünk mindannyian, ilyenkor a nevelők, tanárok is bejönnek, senki sincs távol. A kopjafának pedig  fontos funkciója van. Ha meghal egy fogvatartott hozzátartozója, akkor hagyományosan összejön a család, és együtt emlékeznek meg az elhunytról. Ha nem jelenik meg a búcsúztatáson, az szégyen rá nézve. Megoldható lenne, hogy ilyen esetben egy rendőr elvigye a fiatalt a temetésre, azonban végig bilincsben és rabszíjon kellene tartania, ami rendkívül megalázó. Hozattam egy csónakos kopjafát Szatmárcsekéről, amit több vallás képviselője is (keresztények, zsidók, buddhisták, stb.) felszentelt, így egy mécses meggyújtásával bármikor méltó módon megemlékezhetnek halottaikról a növendékek. 


Hóember, kopjafa. A részletekre is odafigyelnek. (Kép:Lénárd Tamás)

Van tovább a javító után? Lehet változtatni? 

Huszonhat éve dolgozom a szociális szférában. Dolgoztam drogfüggőkkel is. Volt egy lány, akinél mondták: Péter, jobban jársz, ha ezt a lányt most kirakod a Moszkva téren, mert az autódban fog meghalni, ami a karriered szempontjából hatalmas fekete pont lesz. Én nem hagytam, mert egyszerűen olyan nincs, hogy valakiről végleg lemondjon mindenki. Nevemre vettem a lányt, mára teljesen normális, felnőtt életet él, dolgozik, nem drogozik. Van egy kisfia, akit az unokámnak tekintek.


Kapcsolódó cikkek

A budapesti Szőlő utca ránézésre olyan, mint egy teljesenátlagos, városi utca. Azonban a helyi szupermarket és a templom között áll egyépület magas falakkal, kamerákkal és a rácsozott ablakokkal. Egy javítóintézet,ahová nem azért kerül valaki, mert kétszer visszaszólt a tanárnak – bíróságiítéletre váró tizenéveseket tartanak a rácsok mögött.
olvasd tovább