Jövőre fél órás lesz egy óra?

2016. június 13. 07:45 ujnemzedek.hu
A tervek szerint harmincperces tanórák lesznek az általános iskola első és második osztályaiban.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár elmondta: a szaktárca álláspontja szerint nincs szükség a 45 perces órákra, mert az óvoda utáni első két iskolai évben fontos, hogy a kisdiákok ne legyenek túlzott mértékben leterheltek. Amennyiben lerövidülnek a tanórák, a pedagógus szabadon dönthet majd arról, hogy mit csinál a gyerekekkel a fennmaradó időben, például kiviheti őket hamarabb játszani – olvasható a Magyar Időkben.

 


Emlékeztetett: a jövő év végére elkészül az új Nemzeti alaptanterv, amelynek alapján jelentősen csökken a kötelező óraszám,
és a szaktárca javaslatai közt szerepel, hogy nagyobb szülői beleszólást biztosítsanak
a választható tantárgyak körének meghatározásában (kép: Pixabay.com)

 

 

Szólt arról is, hogy az iskolaigazgatók a munkáltatói jogkörökből többet visszakapnak és keretgazdálkodási joggal is rendelkeznek majd. Ugyancsak az iskolaigazgatókat erősíti, hogy a pedagógusbér-emelés utolsó, jövő évi üteménél ők dönthetnek majd arról, miként osszák szét az összeget a tantestületben – tette hozzá.

 

Az államtitkár szerint az 58 tankerület létrehozásával a döntéshozatal közelebb kerül az iskolákhoz, a továbbiakban a tankerületi vezető és az iskolaigazgató mindenről együtt dönt.

 

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke úgy vélte, az új tankerületi rendszer sokkal nagyobb lehetőséget biztosít majd az iskolák feladatainak megbízhatóbb ellátására, és kiszámíthatóbb intézményi munkát tesz lehetővé.

 

Az elnök pozitív változásnak nevezte, hogy a jövőben az intézményvezetőknek érdemi beleszólása lesz a pedagógusok alkalmazásába és felmentésébe, hogy a tanárok 22-26 óra közti munkaidejébe beleszámít az osztályfőnöki és a munkaközösségi munka és hogy nem kell majd év közben elküldeni a nyugdíjkorhatárt betöltött tanárokat.

 

Forrás: MTI/Magyar Idők


Kapcsolódó cikkek