Japánban még az ebédszünet is tanítási órának minősül

2016. szeptember 13. 13:26 ujnemzedek.hu
Videó a japán ebédszünetről. Az igazgató szerint a 45 perces ebédszünet is ugyan olyan fontos, mint bármelyik tantárgy.

Az ötödikes kislány, Yui épp a táskája tartalmát mutatja meg a kamerának, melyben a tanítási felszerelés mellett helyet kapnak az ebédhez szükséges kellékek is. Egy étkező abrosz, amire meg tudnak teríteni, evőpálcikák, szalvéta, fogkefe és egy bögre.

 

Az iskola Saitmama-ban található, 682 gyerek tanul itt, elsőtől hatodik osztályig. Yui osztályába összesen 38 gyerek jár, de csak egy tanító irányítja és oktatja a gyerekeket. A videóból kiderül, hogy az iskolának saját zöldséges kertje van, ahol a diákok ültetik és gondozzák a veteményeket. Az ebéd is mindig a saját termesztésből készül és ahogy a tanár mondja, következő márciusban újra ültetnek majd krumplit.

 

 

Ahogy az ebédidő elkezdődik, a gyerekek elkezdik a mindennapi rutinná vált feladatokat: kezet mosnak, felveszik a köpenyüket és a hajvédőt, majd bekenik a kezüket kézfertőtlenítővel.  Külön helységben tárolják a kész ételt, így a rangidős gyerekek átmennek értük és saját maguk hozzák be az ebédet az osztályterembe. A konyán öt személy dolgozik, akik naponta 720 adagnak megfelelő ételt készítenek el. A gyerekek mindig tisztelettudóan megköszönik nekik a fáradozásukat és a finom ételt.

 

A teremben szintén az idősebb tanulók osztják ki az ételt, mindenkinek gondosan kimérve, miután mindenki megterített. Ekkor előkerülnek az abroszok, bögrék és pálcikák. Tanáruk nem ül külön asztalhoz, hanem a gyerekekkel egy helyen ebédel. Ismét megköszönik a finom ebédet, majd nekilátnak. Az étrendhez hozzátartozik a dobozos tej is, amit ha megittak szelektíven egy helyre gyűjtenek.

 

Miután végeztek jöhet a fogmosás, mosogatás - mert ezt is ők csinálják - és az edények elpakolása. Fegyelmezetten és kötelességtudóa végzik a feladataikat, mindezt vidáman, nem érzik kényszernek hiszen így szokták meg és része lett a mindennapjaiknak. 

 

 


Kapcsolódó cikkek