Így tanuld meg az uncsi adatokat

2014. január 8. 14:26 ujnemzedek.hu
Egy memória szakértő kitalálta, hogyan tanuljunk meg a bennünket baromira nem érdeklő adatokat.

Mindenki emlékszik az első csókra, vagy arra, amikor először ment el a kedvenc bandája koncertjére, arra azonban nem biztos, hogy mit evett a múlt hét kedden ebédre.

 


VIII. Henrik nevére mindenki emlékszik (Kép: Wikipédia)

 

 

A tanórákról is biztos megmarad, ha azt halljuk, hogy VIII. Henrik lefejeztette két feleségét, de az korántsem biztos, hogy álmunkból felverve a kémiai képleteket is felmondjuk.

 

Ebben nincs semmi különös: arra emlékszünk, ami meghökkentő, egyedi, ami bennünket érdekel. A probléma ezzel csak az, hogy a tanulás során nem csak ilyenekkel találkozunk, mégis muszáj levizsgázni mindenből.

 

Cooke ezért mindenkit arra ösztökél, hogy ilyen esetekben használjon vizuális és vicces eszközöket.

 

Hogyan?

Tegyük fel, azt próbáljuk megjegyezni, hogy Rijád Szaúd-Arábia fővárosa, de valamiért semmihez sem tudjuk kapcsolni a dolgot. Cooke ehhez egy szellemes Amy Winehouse dalszöveget kapcsolt: "They tried to make me go to Rijád and I szaudi no,no,no". Tehát egy általa ismert dalszövegbe bekapcsolva tuti be fogja hozni az emlékezete, ha arra kerül a sor.

 

A dolog lényege az: próbáld meg régi, általad ismert dolgokhoz kötni az új információt. A memória darabka csak egy másik, már létező memória darabkához kapcsolódva tud életben maradni.

 

Például, ha látsz egy festményt és meg szeretnéd jegyezni, hogy Caravaggio festette, képzeld el, hogy amit látsz, azt egy karavánról látod.

 

A lényeg, hogy rálelj arra, ami neked működik. Cooke szerint azonban mindez csak akkor használ, ha tényleg megakarjuk tanulni az anyagot. "Volt egy srác, aki megunta, hogy állandóan molyol, és nem tud tanulni. Ezért kitalálta, hogy tojás stopperrel kényszeríti magát tanulásra. Beállította a stoppert 30 percre, majd 10 perc szünetet engedélyezett magának. Így sokkal hatékonyabban ment a magolás."

(Forrás:The Telegraph)


Kapcsolódó cikkek