Hét elképesztő régészeti lelet, amiről nem nagyon írnak a törikönyvekben

2015. június 30. 10:56 ujnemzedek.hu
Pedig borzasztóan érdekesek, és kicsit hátborzongatóak is. Mutatjuk!

A befejezetlen obeliszk

 

Egyiptom, Asszuán. A befejezetlen obeliszk magasabb, mint bármelyik egyiptomi ókori ilyen emlékmű. Azért nem fejezték be, mert faragás közben megrepedt a gránit, és nem tudták volna kijavítani a hibát. Az obeliszken a mai napig látszanak a munkások szerszámainak nyomai. A tudósok időszámításunk előtti 1500 körül saccolják a korát, szóval nem egy mai darab.

 

A Yonaguni-emlékmű

 

Ezzel kapcsolatban a mai napig megy a vita, vajon emberi kéz alkotta-e ezeket a piramishoz hasonló építményeket – mert vannak tudósok, akik szerint az egész a természet műve, ez nem építmény, hanem a tengeri erózió következménye. Helyileg Japánban, a Yonagumi-sziget partjainál található.

 

 

Kőgömbök Costa Ricán

 

Na, ezt fejtse meg, aki tudja! A pontos korát nem ismerik, és egyesek azt állítják, hogy egyenesen Atlantiszon készültek ezek a hatalmas kőgolyók. Régészeti ásatások során többet is találtak belőlük, a pár centistől a két méter átmérőig bukkantak elő golyók. Az évek azért megrágták őket, keletkezési idejüket 800-1500 közé teszik, szóval már nem tökéletesen gömb alakúak, de azért még ez is bőven elég volt ahhoz, hogy az UNESCO a világörökség részévé nyilvánítsa.

 

Longyu barlang

 

Semmi különös, csupán egy 30 km hosszú barlanghálózat még a Csin-dinasztia idejéből, Kínából. A barlangok kialakítása elképesztő, helyenként harminc méter magas. Ja, és a falak padlótól plafonig precíz, 60 fokos szögben vésett vonalakkal vannak borítva.

 

Göbekli Tepe, avagy a „Pocakos Hegy”

 

Törökországban található az a település, melynek régészeti felfedezése alaposan megkavarta a tudósok fejét. Göbekli Tepe régészeti feltárásának eredményei igen jelentősek azon a régészettudományban folyó vitában, amely a civilizációk kialakulási módjának, helyének megállapítására vonatkoznak – a feltárások során az eddigi legrégebbi, ember alkotta leletek kerültek elő -  épületek alapjai,faragott kőtömbök és szerszámok.

 

Mohendzso-daró

 

A mai Pakisztán területén található lelet nem más, mint egy komplett város. Időszámításunk előtt kétezer évvel élte virágkorát, és igen fejlett volt – a régészek azt mondják, hogy akár negyvenezer fős lakossága is lehetett. A mai napig látszanak a házak alapjai, az utcák, sőt, még csatornázásra utaló nyomokat is találtak. Egységes mértékegységet és építési technikákat használtak, szóval tényleg egy fejlett város lehetett.

 

Saksaywaman

Peru. Az inka nemzet egykori fővárosában a Saksaywaman nevű erődítmény elég menő építészeti megoldásról tanúskodik – az egymásra illesztett kőtömbök olyan szorosan fedik egymást, hogy a mai napig egy papírlapot sem lehetne közéjük tolni.

 

 


Kapcsolódó cikkek