Házidolgozat: lophatom a netről?

2015. szeptember 9. 10:10 ujnemzedek.hu
Az, hogy a net nem tilos, nem jelenti automatikusan a ctrl+c és ctrl +v fokozott felhasználását.

Mások szellemi termékét sajátodként eladni nem más, mint plágium. A plágium pedig lopás, amit a szerzői jogi törvény szabályoz, ez akkor is így van, ha „csak” egy iskolai dolgozatról van szó.

 

Olyanról ritkán hallani, hogy valakit a tanára jelentett volna fel ezért, de ki akarna annyira cikis helyzetbe kerülni, hogy visszadobják a dolgozatát azzal: köszönjük ezt már olvastuk, de máshol. Hallottunk olyan tanárról is, aki saját tanulmányát kapta kézhez beadandóként.

 

 

De, akkor hogyan csináljam?
 

1. Találd ki a témát

2. Végezd el a kutatómunkát (ne feledd a kijegyzetelt dolgok mellé azt is odatenni, hogy honnan származik!)

3. Az összeszedett ismereteket kezd el a témának megfelelően, saját gondolatmenet mentén elrendezni.

 

Az átvett információk csak alapot és támpontokat (kiindulópontot) adnak a dolgozatnak, a tartalmi részét már neked kell a saját gondolataid alapján létrehozni.

 


A plágium nem más, mint lopás (All-free-download.com)

 

Idegen szerző művének egészét vagy részletét felhasználva a forrást és a szerző nevét kötelező megjelölni (az is ide tartozik, ha mondjuk idegen nyelvből fordítottad a szöveget). Az adott dolgozatot értékelő tanár joga, hogy eldöntse, hogy adott esetben elkövetted-e a jogtalan felhasználást. Akár plágiumkereső szoftvert is alkalmazhat ehhez.Az MTA által létrehozott KOPI plágiumkeresőt elsősorban a hazai felsőoktatásban is elharapódzott plagizálás visszaszorítása fejlesztették ki.

 

Ezt a programot azonban nem csak ők, hanem a diákok is használhatják, így regisztráció után ellenőrizhetik, hogy a dolgozatban használt idézetek mennyisége nem haladja-e meg azt a szintet, amit az iskolánk még elfogad.


Kapcsolódó cikkek