Hátrányban a balkezesek a sulikban

2014. április 2. 13:10 ujnemzedek.hu
Egy brit parlamenti képviselő nemrégiben a balkezes gyerekekspeciális fejlesztése érdekében írt levelet az oktatásügyi miniszternek. SirPeter Luff, aki maga is balkezes, arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanárokgyakran elmulasztják a balkezes diákok fejlesztését, így azok hátránybakerülnek jobbkezes társaikhoz képest.

A brit kormány szerint az iskoláknak készült ajánlásban benne van, hogy a balkezeseket úgy kell kezelni, hogy az a speciális igényeiknek megfeleljen – írja a BBC.A képviselő szerint nem kapnak megfelelő eszközöket a sulikban (Kép:all-free-downloads)

Luff azonban mindaddig elégedetlen, amíg törvénybe nem iktatják a balkezesek speciális fejlesztéshez való jogát. Levelében azt írja, hogy aggasztónak találja, hogy a balkezesek megfelelő fejlesztéséhez nincsenek törvényerejű rendelkezések a brit nemzeti alaptantervben.

„Sok olyan történetet hallok, hogy a balkezesekkel nem törődnek külön, amitől azok hátrányba kerülhetnek társaikhoz képest. Azoknak a gyerekeknek, akiknek azért okoz nehézséget az írás, a színezés, a rajzolás vagy az olló használata, mert azt erősítik meg bennük, hogy jobbkezesek, megpróbálják majd elkerülni mindezeket a tevékenységeket, amelyek nehézséget okoznak nekik. Ez pedig egyenesen a fejlődésük lassulásához vezet, ami pedig alulteljesítést okoz.”

A tanárokat meg kellene tanítani arra is, hogy felismerjék a balkezesség jeleit, és a gyermek számára segítő, fejlesztő módon reagáljanak rá.

Számos kutatás mutatja azt, hogy balkezes gyerekek rosszabbul teljesítenek az iskolában, mint jobbkezes társaik. 2008-ban a bristoli egyetemen végzett kutatás azt mutatta, hogy a balkezesek átlagosan 1 százalékkal teljesítenek rosszabbul az országos felméréseken, mint a jobbkezesek. Egy 2010-ben végzett kutatás pedig azt mutatja, hogy a balkezesek azért teljesítenek alul, mert a balkezességüket nem veszik figyelembe, és nincsenek az iskolákban számukra készült speciális eszközök.

A brit oktatási minisztérium úgy reagált Luff levelére, hogy az új nemzeti alaptanterv részévé tették az útmutatást a balkezesek iskolai fejlesztésére vonatkozóan, és bíznak abban, hogy a tanárok saját kompetenciájuk szerint beépítik gyakorlatukba a balkezes diákok fejlesztését.

 


Kapcsolódó cikkek

Einstein, Caesar, Arisztotelész, Picasso, Pelé, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Ludwig van Beethoven, Benjamin Franklin, Isaac Newton, Barack Obama. Csak néhány híres ember, aki balkezes volt. De hogy mi is igaz és mi csak mítosz a balkezes emberekről, a cikkünkből kiderül.
olvasd tovább