Ha szereted a szakmád, munkád is lesz?

2014. március 26. 14:25 ujnemzedek.hu
Friss kutatási adatok szerint azoknak a pályakezdő fiataloknak van a legnagyobb esélyük az elhelyezkedésre, akik olyan szakmát választottak maguknak, amiben szívesen tevékenykednek, ráadásul külső céghez is jártak gyakorlatra.

Az évente megismételt kérdőíves felmérésben 2009 és 2012 között több, mint 10 000 olyan fiatal pályáját követték, akik szakiskolában vagy szakközépiskolában végeztek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet által végzett kutatásból kiderül, hogy a szakmai iránti érdeklődés, a külső gyakorlati hely, nyelvtudás és a jó tanulmányi eredmény mellett a családi példa is befolyásolja, ki talál munkát a tanult szakmájában.Ezek befolyásolják leginkább az esélyeidet

Érdeklődés

A megfelelő szakmát tanultak 48 százaléka, míg a nem megfelelő szakmát végzetteknek csak 33 százaléka dolgozott a kérdezés időpontjában. Tehát jóval nagyobb arányban találtak azok munkát, akik szívesen foglalkoztak a szakmai feladataikkal.

Gyakorlat

Azok közül, akik csak az iskolai tanműhelyben végezték gyakorlati képzésüket, 41 százalék talált munkát 9 hónap alatt. Ez az arány a külső céghez járók körében 46 százalék, a mindkét helyre járók között pedig 49 százalék.

Tanulás

Az idegen nyelvet beszélők 21 százaléka volt munkanélküli a kérdezés időpontjában, míg a csak magyarul tudók között ez az arány 30 százalék volt. Az érettségi megszerzése is csökkenti a munkanélküliség esélyét: az érettségizettek mindössze 18 százalékának nem volt munkája.

Család

Az alacsony végzettségű és a munkanélküli szülők gyermekei gyakrabban válnak munkanélkülivé. Az érdeklődési körüknek megfelelő szakmát végzettek körében ez 23%.


Kapcsolódó cikkek

A gumitermék gyártó gépkezelők, a termék-összeszerelők, valamint a forgácsolók lehetnek a legkeresettebbek a magyar munkaerő-piacon, míg az erdészet, vadászat, halászat területén csökkenhet leginkább a munkavállalók száma.
olvasd tovább