Felvételi: a diákok szívvel, anyuék ésszel döntenek

2015. január 19. 10:14 ujnemzedek.hu
A BKF legfrissebb felméréséből kiderül: a szülők sokkal racionálisabban választanának, ha a gyerek továbbtanulásáról van szó.

Eljött az egyik legkomolyabb döntés ideje: vajon hol érdemes továbbtanulni? Több tízezer diák töri ezen a fejét ezekben a hetekben - és valószínűleg így vannak ezzel az aggódó szülők is. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) felméréséből azonban most kiderült, egészen eltérő szemszögből vizsgálják a gyerekek és a szülők a kérdést: a fiatalok leginkább arra a szakra jelentkeznek, ami a szívük vágya - ezzel szemben a szülők racionálisabb szempontokat is figyelmbe vennének. Ha rajtuk múlna, akkor olyan intézményt választanának, amelynek az elvégzése jó eséllyel egy jól fizetett álláshoz vezet.

 

Hát én immár mit válasszak (kép: Facebook)

 

Az online kutatás 2014. december 23. és 2015. január 5. között zajlott, összesen 533 fő, felsőoktatási intézmény választása előtt álló vagy felsőoktatásban részt vevő fiatal részvételével. Mint kiderült: négyből csupán egy diák vitatja meg a felmenőivel a döntését - pedig a szülők szempontjából ennél a  kérdésnél vcsak egy fontosabb létezik, ez pedig a gyerekvállalás.  A válaszadók közül négyből hárman (72,5 százalék) önállóan, szülői bevonás nélkül határozzák meg, hogy érettségi után hova menjenek továbbtanulni, ugyanakkor a szülőktől kapott véleményeket is figyelembe veszik. Ők a döntésüket elsősorban úgy hozzák meg, hogy csak azt tudják, milyen – általában egy most trendi – szakra szeretnének jelentkezni, és ehhez keresnek intézményt. Számít nekik az is, hogy milyen az adott főiskola/egyetem híre.

 

Ezzel szemben a szülők más szempontot helyeznek a lista élére. Ők azt tartják a legfontosabbnak, hogy olyan intézmény felé tereljék a gyermeküket, amelynek az elvégzése jó eséllyel jól fizetett munkát jelent. Nekik is számít az intézmény általános jó híre, valamint a képzés költségeinek mértéke – amelybe nemcsak a tandíj, de az egyéb költségek, mint például az albérleti díj is számítanak –, hisz ők nyitják ki a pénztárcájukat a fiatalok iskoláztatásakor.

 

A hallgatók fele azt vallja, hogy nagyon is számít az, hogy melyik egyetemre vagy főiskolára jár valaki: itt készül fel ugyanis a munka világára, és itt kezdi el a szakmai kapcsolatai építését is. A megkérdezettek csupán 1,7 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nincs jelentősége annak, ki melyik felsőoktatási intézménybe jár, és hogy a diploma „csak egy papír”.  A megkérdezettek 27 százaléka nagyon könnyen dönt, amikor a felsőoktatásáról van szó - ők  azok, akiknek konkrét céljaik vannak  céltudatosak, valamint naprakész információval rendelkeznek.

 

Néhány szempontot akkor is érdemes figyelembe venni, ha úgy gondoljuk már tutira megvan, hol akarunk továbbtanulni. Itt összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

 

(bkf.hu/ujnemzedek.hu)


Kapcsolódó cikkek