Ezekre is figyelj oda, ha szakdogát írsz

2014. február 12. 15:42 ujnemzedek.hu
A belső margótól kezdve a képek beillesztéséig egy csomó részlet keresztbe tehet.

A felsőoktatásban tanuló hallgató életében mérföldkőnekszámít a szakdolgozat. Azonban nem elég, hogy az iromány maga mit tartalmaz,milyen új meglátás, tudományos felfedezés kerül bele, a külső is nagyon fontos!Segítünk a legfontosabb tudnivalókkal.

 

Egységes betűméret:
Szinte minden intézmény honlapján elérhető egy útmutató arról, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie a dolgozatnak. Az egyik ilyen kritérium a betűtípus és a betűméret. Arra figyelj, hogy különböző operációs rendszerek különböző betűtípust használnak alapbeállításra. Ha több gépen dolgozol, (mondjuk egy könyvtári gépen írod az egyik fejezetet egy külön dokumentumban) akkor az egyesítésnél figyelj, hogy a méret és a betűtípus egységes maradjon

 

 

Tagolás:
Nincs is rosszabb a tagolatlan szövegnél. Ügyelj arra, hogy az új gondolatot új bekezdésben tárgyald, és a bekezdés első mondata beljebb kezdődjön.

 

 

Margó:
A margó távolságát szintén meg szokták adni. A belső margót kicsit nagyobbra kell venni, mint a külsőt, hogy a lefűzetés/beköttetés után ne ”csússzon be” a belső oldalra a szöveg.

 

Annyi előnye van a mai hallgatóknak, hogy gépen formázni viszonylag gyorsan lehet. (Kép:fastweb.com)
 

 

Hivatkozás:
Egy szakdolgozatban mindenre hivatkozni kell, különben nagyon hamar egy kellemetlen plágiumgyanúba keveredhet a hallgató. A hivatkozás azonban (gyakori az internetes URL címeknél) nem mindig egységes méretű a beillesztés után, figyelj arra, hogy ne maradjon ott akkora betűkkel, mint a törzsszöveg.

 

 

Képek:
Ha képet illesztesz be, akkor ügyelj arra, hogy a szöveg egysége megmaradjon, mert sokszor a kép mérete miatt a mondat megtörik, egy-egy betű elcsúszik. A legjobb, ha a képeket nem a törzsszövegbe, hanem mellékletbe illeszted, és hivatkozol rá.

 

 

Kötés:
Ha kész a szakdolgozat, látta már anyu-apu és nincs benne hiba, akkor mehet kötésre. Itt is sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a kevesebb több, és a kemény fedeles borítóra arany betűkkel még azt is rávésetik, hogy hány napig írták a művet.

 

 

 

Amit tegyél meg a leadás előtt!

 

Olvasd át kétszer. Legalább. De ne egymás után! Ha sokszor olvasod újra és újra ugyanazt a szöveget, akkor nagyon könnyű átsiklani szarvashibák fölött. Figyelj a helyesírás-ellenőrzőre, ha valahol pirosat látsz, akkor nézd meg, hogy mi lehet a bökkenő! A neved mellett ne felejtsd el, hogy van egy hallgatói azonosítód az intézménynél, illetve egy évfolyamod – ezeket mindenképpen tüntesd fel, lehetőleg az első oldalon. A dolgozatod címe és alcíme is fontos, ez kerüljön középre.  Ha beköttetted, akkor ne legyél rest még egyszer nagyon alaposan átolvasni, megnézni a képeket, hogy minden olvasható, nem csúszott szét, nincs-e valamilyen színhiba. Ha ez is megvan, akkor nincs más hátra, mint leadni az illetékeseknek, és reménykedni a kedvező elbírálásban és az opponens jóindulatában.

 

 


Kapcsolódó cikkek