Emmi: a kormány elítéli a szegregációt

2014. december 10. 11:03 ujnemzedek.hu
Az új törvény nem engedi meg a diákok elkülönítését, emelte ki a minisztérium.

Tizenegy civil szervezet arra kérte levélben december 9-én Székely László ombudsmant, hogy a parlamentben szólaljon fel a közoktatási törvény tervezett módosítása ellen, amely lehetővé tenné a gyerekek iskolai elkülönítését. Válaszként az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) december 9-ei közleményében kiemelte: a köznevelési törvény tervezett módosítása nem teszi lehetővé a gyermekek elkülönítését, éppen megfelelő keretszabályokat kíván biztosítani a hatályos törvények betartásához. A módosítás nem hatalmazza fel az oktatásért felelős minisztert arra, hogy eltekintsen az elkülönített oktatás törvényi tilalmától.

 

A civil szervezetek kiemelték: a javaslat szerint az oktatásért felelős miniszter felhatalmazást kapna arra, hogy egyes esetekben eltekintsen az elkülönített oktatás törvényi tilalma alól, azaz engedélyezze az iskoláknak a szegregálást. Ez a rendelkezés súlyosan alkotmányellenes, emellett ellentétes az Európai Unió faji egyenlőségi irányelvével, nemzetközi egyezményekkel, az egyenlő bánásmódról szóló magyar törvénnyel, továbbá szembemegy a tíz éve töretlen bírói gyakorlattal - áll az alapjogi biztosnak címzett levélben, amelyet az Autonómia Alapítvány, a BAGázs Közhasznú Egyesület, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF), az Esély Közösségi Egyesület, az Európai Roma Jogok Központja (ERRC), a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Polgár Alapítvány, a Roma Education Fund, a Romaversitas Alapítvány, valamint a Társaság a Szabadságjogokért írt alá.

 

 

 

A minisztérium szerint a rendelet nem engedi senkinek a szegregációt (Kép:imgur)

 


Az Emmi közleményében azt írta: Magyarország kormánya elítéli a szegregációt, amelyet a magyar törvények is tiltanak. Kiemelték: a köznevelési törvény - "egyesek által félremagyarázott és a sajtóban torzított módon megjelenített" - módosító javaslatának az a fő célja, hogy a törvényt összehangolja az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvénnyel.


Kifejtették: a módosítás - a jelenlegi alapjogvédelem és a törvényi garanciák megőrzése mellett - felhatalmazza a kormányt, hogy bizonyos, eddig hiányzó, alaki részletszabályokat rendeleti szinten határozzon meg. A módosítás - a felszólalók "valóságot nélkülöző állításaival szemben" - nem hatalmazza fel az oktatásért felelős minisztert arra, hogy eltekintsen az elkülönített oktatás törvényi tilalmától. A hatályos jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy a szülő kezdeményezésére és önkéntes választás alapján nemzetiségi vagy egyházi iskolát szervezzenek, ez azonban nem jelenthet hátrányt az érintetteknek. A tárca által benyújtott módosítás "éppen a hátrányos megkülönböztetés lehetőségét kívánja kizárni."Hozzátették, hogy a rendelet tervezete "széles körű társadalmi egyeztetés után" kerül a kormány elé, megalkotásában - mint írták - figyelembe veszik szakemberek, valamint szakmai, nemzetiségi és vallási szervezetek álláspontját. Emlékeztettek rá, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2013-ban civil szakemberek bevonásával létrehozta az antiszegregációs kerekasztalt, amely munkájával "segíti a szegregációt felszámoló törekvéseket". A kerekasztal december 11-én újra összeül, a felek egyebek mellett erről a törvénymódosításról is tárgyalni fognak, valamint a kormány több antiszegregációs törekvését is napirendre veszik - közölték.

 


Kapcsolódó cikkek