Dolgok, amikben biztos vagy, de tuti, hogy rosszul tudsz

2015. október 1. 15:39 ujnemzedek.hu
Megspórolunk neked pár buktát: az a dolog a kaméleonnal nem is úgy van, és egyvalamit biztos, hogy rosszul tudsz Einsteinről.

1. A kaméleon azért olvad bele a környezetébe, mert el akar rejtőzni

Hát nem, az egész színváltósdi a szaporodás miatt van – a hímek és a nőstények így üzennek egymásnak. Igen, már megint a csajozás.

 

 

 

2. Kolumbusz Kristóf utazása azért volt kockázatos, mert az emberek azt hitték: a Föld lapos, és ezért mindenki lezúg majd a széléről a semmibe

NEM. Már a régi görögök is tisztában voltak vele, hogy a Föld MINDEN BIZONNYAL gömbölyű. Így ezt az 1400-as években már nagyjából mindenfelé tényként kezelték. 

 

 

 

3. A nyelvünk egyes részei felelősek az egyes ízek érzékeléséért

Nem, nem, nem – ez úgy hülyeség, ahogy van. A dolog érdekessége, hogy pontosan tudjuk, a félreértés honnan ered: 1901-ben a német Hanig professzor talált bizonyos (rettentő pici) eltéréseket a nyelv egyes részei között (már ami az ízlelést illeti), ezt pedig 1942-ben egy Boring (igen, Boring) nevű tudós totál félreértette. Persze ez nem akadályozta meg abban, hogy a fals infót a nagy, közös tudatalattinkban helyezze el.

 

 


4.    Isaac Newton úgy találta fel a gravitációt, hogy a fejére esett egy alma

Nem, nem esett a fejére, tök jól hangzik, de nem. Nyilván lesett valamiféle termésféléket lefelé esni dolgokról, de a fejbevágós sztori nem történt meg. És igazából a gravitáció „feltalálását” is inkább az univerzumhoz, a Földhöz rögzített koordináta-rendszerhez, meg ilyen dolgokhoz szokás kötni, mint hozzá.

 

 


5.    Az ember a csimpánztól származik

Figyelj, attól, hogy szeretsz vakarózni és imádod a banánt, a dolog még nem lesz valóság. A helyzet az, hogy az ember a közkeletű félreértéssel szemben nem a mai majmoktól származik, hanem a majmok valamennyi típusának és az embernek közös őse volt.

 

 


4. Dugovics Titusz 1456. július 21-én, a nándorfehérvári csatában a mélybe rántott egy török harcost, aki ki akarta tűzni a várfokra az ellenséges zászlót

Szomorú, de nagyon úgy fest, hogy a sztori hamis. Valóban történhetett valami hasonló Nándorfehérváron, ám a hőst Kisfaludy Sándor és Vörösmarty Mihály is „névtelen vitézként” emlegette. A történészek mára arra jutottak: a 19. század elején „egy vitatott nemességű család őrá hivatkozva próbálta megszilárdítani tekintélyét”.

 

 


6.    Napóleon azért tört világuralomra, mert töpszli volt
 

Oké, a 169 cm nem egy szálfatermet, de ha figyelembe vesszük, hogy korának francia férfimagassága a 165 körül mozgott, kijelenthetjük: a dolog nem stimmel. Pedig azóta még egy betegséget is elneveztek a jelenségről. Ahogy a webbeteg írja: „Napóleon-komplexusnak azt a tünetegyüttest nevezzük, mely leginkább az alacsony emberekre jellemző, ám egyre inkább alkalmazzák olyanokra is, akik valamiféle kisebbrendűségi érzéssel küzdenek.”

 

 


7.    Einstein megbukott matekból

Kamu. Persze könnyű ezzel védekezni, mikor elfelejtetted megcsinálni a házit, de csak hogy tudd, Albert Einstein nemhogy karót nem kapott (illetve kapott, akkoriban a 4-es volt a legrosszabb jegy), de saját elmondása szerint „Már 15 éves kora előtt elsajátította a differenciál- és integrálszámítást.” 


Kapcsolódó cikkek