Android lett a matektanárom, de működik

2014. április 2. 10:47 ujnemzedek.hu
Minden mobiltelefonon van már számológép, de ez az androidos alkalmazás jóval többet tud náluk. Nem csak a végeredményt mutatja meg, mint hagyományos társai, hanem a betáplált képlet levezetését is megmutatja.

Felcsillan az ember szeme, és ez nem is csoda, hiszen a mateklecke megoldásával töltött idő jócskán lecsökken, ha a DLD Calc-ot használjuk. A lazsálás azonban simán visszacsaphat, amikor majd a dolgozatra kerül a sor. Akkor mégis mi értelme az egésznek?


Így működik

Jól jöhet akkor, ha az életben bármikor olyan számítást kell elvégezned, aminek a metódusára már nem emlékszel, vagy ha gyanúsnak tűnik egy eredmény, és utána akarsz számolni. Egy ilyen alkalmazás abban is segíthet, hogy könnyebben átlásd és megértsd, milyen lépésekből áll egy bonyolult levezetés.

Amikor az okostelefon lesz a tanerő

Folyamatosan jelennek meg az újabbnál újabb mobilos alkalmazások, amelyek segíthetnek a tanulásban. Február óta már magyarul is elérhető a világ egyik legsikeresebb nyelvtanulási alkalmazás, a Duolingo. A program különlegessége, hogy a tervezők a videojátékokat vették alapul a fejlesztés során. Jó ötletnek bizonyult, a programot használva szinte fel sem tűnik, hogy épp új nyelvtani szabályt tanulunk meg, vagy épp számon kérnek minket.

A Magyar Értelmező Kéziszótár alkalmazásnak több előnye is van. Az egyik, hogy nem olyan nehéz, mint nyomtatott társa, így simán magunkkal vihetjük bárhova. A lapozással sem kell fáradnunk, hiszen csak be kell pötyögni a nem ismert kifejezést és máris megkaptuk a választ. Ugyanennyire hasznos lenne Szinonima szótár is, hiszen senki sem akar a szóismétlés „bűnébe esni” egy házidolgozat, vagy fogalmazás írásakor. Azonban ilyet (még) nem találtunk.

Lassan mindenkinek hozzá kell szoknia ahhoz, hogy oktatási segédprogramokon keresztül, vagy azok segítségével tanul. A jövő iskoláiban, elképzelhetetlen lesz az órákon való részvétel a kütyük nélkül. Jövőre több magyar iskolában is megjelennek majd az elektronikus tankönyvek egyelőre kísérleti jelleggel.


Kapcsolódó cikkek

Lehet, hogy gyorsabb, lehet, hogy hatékonyabb, de megvannak a hátulütői: erre jutott egy amerikai tudóscsoport a modern jegyzetelési módszerekkel kapcsolatban. A laptopba irkálók eredményei a tanulmány szerint sehol nincsenek a manuálisan jegyzetelő tanulók teljesítményéhez képest.
olvasd tovább
Ez az elképesztő adat azért is jelenthet problémát, mert a digitális írástudás nélkülözhetetlen ma már ahhoz, hogy az ember állást találjon vagy dolgozzon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1600 eMagyarország-ponttal próbál segíteni a problémán.
olvasd tovább