Alaptalanok az aggodalmak a gimnáziumi férőhelyek miatt

2015. január 14. 09:24 ujnemzedek.hu
A helyettes államtitkár szerint több helyet kínálnak a középiskolák, mint amennyien jelentkeznek.

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: több helyet kínálnak a középiskolák, gimnáziumok, mint amennyit a jelentkező diákok be tudnak tölteni, így véleménye szerint alaptalanok az aggodalmak a gimnáziumi férőhelyek miatt.

 

A pedagógiai-szakmai kérdések az Oktatási Hivatalhoz kerülnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, az állami iskolákat működtető központ hatásköre ezentúl a fenntartói feladatok ellátásra korlátozódik - mondta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár. "Egyfajta profiltisztítást kell itt említsünk, amelynek a lényege az, hogy a fenntartó valóban a hagyományos fenntartói feladatokat lássa el" - fogalmazott. Hozzátette: mára az iskolák, önkormányzatok többsége pontosan ismeri a feladatait, és tudja, milyen problémával kihez kell fordulnia.

 


Egyfajta profiltisztítást kell itt említsünk, amelynek a lényege az, hogy a fenntartó
valóban a hagyományos fenntartói feladatokat lássa el" (kép: All-free-download.com)

 

A helyettes államtitkár beszélt a pedagógusok minősítési rendszeréről is. Azt mondta: január elsejétől összesen 23 ezer oktató került magasabb minősítési és fizetési kategóriába. "2015. január 1-jén 17 653 pedagógus kerül át a Pedagógus II fokozatba, így legalább 8 százalékkal magasabb lesz a bérük. Több mint ötezer olyan pedagógus is lesz, akik Mesterpedagógus fokozatba kerültek, az ő esetükben több mint 30 százalékos béremelésről beszélünk, tehát összességében közel 23 ezer olyan pedagógusról van szó, aki jelentős béremelésben részesül" - mutatott rá a helyettes államtitkár. Hozzátette: idén további 11-14 ezer tanár vesz részt a minősítési vizsgán, ők jövő év január elsejétől kerülhetnek magasabb kategóriába.

 

Az egyházi iskolák kivételével minden oktatási intézményben tanító pedagógusra nézve kötelező előírásokat tartalmaz majd a Nemzeti Pedagógus Kar által írt etikai kódex - mondta Sipos Imre. "A Nemzeti Pedagógus Kar vonzáskörzetében tartozó pedagógusokra egyértelműen kötelezően érvényes, ugyanígy - hiszen állami feladatokat látnak el - az alapítványi, nem állami fenntartású intézményekben foglalkoztatott pedagógusokra is. Az egyházi fenntartású intézmények vonatkozásában némiképp más a helyzet, hiszen ezek azok az intézmények, ahol jelenleg is van már etikai kódex, legalábbis a többségükben, ez esetükben egyfajta ajánlásként fogadható el" - mutatott rá Sipos Imre.

 

A helyettes államtitkár beszélt az érettségi rendszerének módosításáról is. "A Nemzeti Alaptanterv, illetve a Kerettantervek életbe lépése a követelmények hozzáigazítását is elvárja, ez a folyamat indult most el" - jelezte.

 

Sipos Imre hangsúlyozta: több helyet kínálnak a középiskolák, gimnáziumok, mint amennyit a jelentkező diákok be tudnak tölteni, így véleménye szerint alaptalanok az aggodalmak a gimnáziumi férőhelyek miatt. "A felvételi és a beiskolázás után derül ki, mennyi szabad kapacitás van a rendszerben. Ha az elmúlt évek adatait végignézzük, azt látjuk, hogy minden intézménytípusban - szakközépiskolák, szakiskolák és a gimnáziumok - sokkal több férőhelyet kínál az állam a fiataloknak, mint amennyit ők be tudnak tölteni" – fogalmazta meg a helyettes államtitkár.

 

Már tart a szakiskolák átadás-átvételének előkészítése, ezek a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá kerülnek majd. Sipos Imre megjegyezte: a szakközépiskolák egy része, a szakoktatást is folytató intézmények is a gazdasági tárca fennhatósága alatt dolgoznak tovább.

 

Forrás:  inforadio.hu/edupress.hu


Kapcsolódó cikkek