Hypermenő képzés indult az ELTÉ-n

2016. szeptember 7. 08:47 ujnemzedek.hu
Adattudományi és adattechnológiai tanszék indult.

 Adattudományi és adattechnológiai tanszék indul az ELTE-n a Deutsche Telekom támogatásával - közölte a felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel. Mint írták, az új tanszék a 2016/17-es tanévben, a berlini Műszaki Egyetemmel együttműködve indul az egyetem informatikai karán.
 

 

A leendő tanszék célja, hogy - felismerve a legújabb technológiák által támasztott üzleti és társadalmi kihívásokat, - kézzelfogható tudást adjon azoknak a hallgatóknak, akik a leginkább dinamikusan növekvő iparágban, az infokommunikációban képzelik el jövőjüket.

 

A most induló tanszék a kutatás és a nyílt innováció eszközeivel segítené elő az adatvezérelt üzleti alkalmazások létrejöttét. A tanszék a mobilhálózatokból kinyerhető, üzleti és környezeti szempontból releváns adatokra alapuló kutatásra összpontosít majd. Az első projektek például olyan területekről származó adatokkal foglalkoznak majd, mint például az egészségügy, a környezetvédelem vagy éppen a képzéstámogatás. A tanszék célja, hogy az adatbányászat, a mesterséges intelligencia és az adat-vizualizáció felhasználásával dolgozzon ki megoldásokat konkrét kihívásokra - olvasható a közleményben.

 

A tanszék támogatója a Magyar Telekom anyavállalatának, a Deutsche Telekomnak a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó részlege, a berlini Telekom Innovation Laboratories (röviden T-Labs).

 

A megnyitón Dobó Mátyás, a Magyar Telekom termékfejlesztési vezetője az Indexnek elmondta: Ahogy a magyar lányvállalat – a görögországival együtt – a legaktívabb cég bigdata-téren a Telekom-csoporton belül, ezért eleve jó kapcsolatuk volt már a T-Labsszel. Ezért nem meglepő, hogy a Berlini Műszaki Egyetem és a T-Labs a magyarokat kereste meg tavaly az első ilyen együttműködéssel.

 

A Magyar Telekom például finanszíroz egy banki csalásokkal kapcsolatos kutatási projektet. Telekomos cellainformációk alapján össze lehet vetni a felhasználók tartózkodási helyét azzal, hogy hol használták a kártyáját, így kiszűrhetők az esetleges illetéktelen felhasználók.

 

 

Mozgáselemzéssel feltérképezhető, hogy honnan érkeznek egy-egy üzletbe az ügyfelek. Ez alapján hatékonyabban meghatározható például egy üzlet nyitva tartása vagy hogy hol érdemes új boltot nyitni.

 

A berlini T-Labs egyik projektjében a BMW-nek fejlesztenek önvezető autózáshoz kapcsolódó alapmodulokat, például azt a rendszert, amelyik kamerával figyeli az autó melletti útsávot, hogy megállapítsa, mi van ott és mennyire lehet hozzá közel menni.

 

Azon is dolgoznak, hogy cellainformáció alapján meg lehet-e határozni, hogy az adott felhasználó milyen közlekedési eszközzel utazott.

 

A cél, hogy olyan konkrét megoldásokat szállítson a későbbiekben a tanszék, amelyeket aztán be lehet építeni a termékfejlesztési folyamatba, vagyis konkrét termék lesz belőle. (A teljes cikk itt olvasható.)

 

Forrás: MTI/Index


Kapcsolódó cikkek