A neten segítik az iskolai konfliktusok elsimítását

2015. március 6. 09:06 ujnemzedek.hu
A portálon hazai jó gyakorlatok gyűjteménye is található konfliktuskezelési programokról, módszerekről, lehetőségekről.

Elindult az Iskolai Konfliktus Tudásközpont online felülete, az Iskon - közölte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A felület a különféle iskolai konfliktusok kezelését kívánja elősegíteni. Mint ahogy az intézet közli: az iskolai agresszió nem sajátosan magyar probléma, a világon mindenütt küzdenek ellene. Ennek a küzdelemnek lehet fontos hazai eszköze az Iskolai Konfliktus Tudásközpont online felülete, a most indult Iskon. A felület célja hozzásegíteni a pedagógusokat, a diákokat, a szülőket, az iskolafenntartókat és a politikusokat, hogy ki-ki a maga területén találja meg a leghatékonyabb eszközt a különféle iskolai és végső soron a társadalmi konfliktusok sikeres kezeléséhez.

 

A portálon hazai jó gyakorlatok gyűjteménye is található konfliktuskezelési programokról, módszerekről, lehetőségekről. Az összegyűjtött gyakorlatok és programok rövid leírása magában foglalja implementáló intézményeik és elérhetőségeinek bemutatását, webes felületen való közzétételét. A felületen azoknak a programoknak az összegyűjtése is cél, melyek csak részben köthetők iskolákhoz - jelezte az intézet.

 

Segít a bajban. (kép: ikt.hu)

 

A tudásközpont tartalmazza továbbá azon iskolai konfliktusok felmérésére irányuló kutatás eredményeit is, mely elsősorban az iskolai zaklatás, bántalmazás online és hagyományos jelenségeit vizsgálja. A kutatás az 5-8. osztályos korcsoportban országosan reprezentatív, a diákok mellett az őket tanító pedagógusok körében is zajlott. A vizsgálat célja a helyzet felmérésén túl felderíteni a lehetséges beavatkozási pontokat, valamint megtalálni a konfliktusok megoldásában a támogatást, segítséget leginkább elfogadó és igénylő szereplőket.

 

Az Iskon honlapján számos más fontos információ mellett a finn, KiVa elnevezésű, iskolai zaklatással foglalkozó program magyarországi adaptációs tanulmánya is megtalálható, egy rövid "policy dokumentum" kíséretében, amely a hazai döntéshozóknak kínál rövid összegzést a KiVa magyarországi adaptációjának lehetőségeiről, beilleszthetőségéről a magyar köznevelés rendszerébe.

 

Az Iskolai Konfliktus Tudásközpont az oktatási jogok biztosának kezdeményezésére, több hazai egyetem, az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint az OFI együttműködésével jött létre és működik. A tudásközpontot az egyetemek és az OFI együttműködve fejlesztik tovább - jelezte az intézet.

 

(MTI)


Kapcsolódó cikkek