A kollégiumi szobádba is beleshetnek az ellenőrök

2014. március 27. 14:07 ujnemzedek.hu
A tanfelügyelőkelőzetesen bejelentkeznek majd: felveszik a kapcsolatot a kollégiumvezetőjével, meghatározzák az ellenőrzés kezdetét és azt, hogya pedagógusok közül kiket fognak ellenőrizni, illetve milyendokumentumokat kell előkészíteni a vizsgálathoz - tudta meg az Eduline.

A tervek szerint a fővárosi és a megyei kormányhivatalok minden tanév végéig összeállítják a következő tanév ellenőrzéseinek ütemezését - ezeket a terveket az intézmények a nyár végén kapják meg. A végleges tervek azonban szeptember elejéig készülnek el, ezekből az igazgatók már látják, melyik tanár mikor kerül sorra.

A tanfelügyelők a kollégiumban dolgozó pedagógus módszertani felkészültségét vizsgálják, azt, hogyan segíti a tanuló személyiségének fejlesztését, az egyéni bánásmód érvényesülését, illetve a hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanuló neveléséhez, oktatásához szükséges megfelelő módszertani felkészültséget is.7

Ha így néz ki a szoba, az gáz (Kép:cdncambridge.tab.co.uk)

Emellett felmérik a kollégiumi csoportok, közösségek alakulásának segítését és fejlesztését, az esélyteremtést, a nyitottságot a különböző társadalmi-kulturális sokféleségre, az integrációs tevékenységet és a kollégiumi csoportvezetői tevékenységet. Továbbá a pedagógiai folyamatok, tevékenységek tervezését és a megvalósításukhoz kapcsolódó önreflexiókat, a tanulás támogatását, a pedagógiai folyamatok és a tanulók személyiségfejlődésének folyamatos értékelését, valamint a kommunikációt és szakmai együttműködést, problémamegoldást, illetve az elkötelezettséget és a szakmai felelősségvállalást.

A tanfelügyelők a diákok szobáját is ellenőrzik: többek között azt is megnézik, rendet tartanak-e a tanulók - az Oktatási Hivatal útmutatója ezt azzal magyarázza, hogy a kollégiumi nevelők egyik feladata, hogy "lakókörnyezetükben rendben tartására" neveljék a gyerekeket.


Forrás: Eduline.hu


Kapcsolódó cikkek