2,8 milliárd forint megy a Nemzeti Tehetség Programra

2015. január 14. 13:56 ujnemzedek.hu
További 1,2 milliárd forintot fordít az államtitkárásg az úgynevezett Tehetségprogramra is.

A tavalyi duplájára, 2,8 milliárd forintra emelkedik a Nemzeti Tehetség Program pályázataira fordítható forrás - közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár január 14-én Budapesten. Tájékoztatása szerint további 1,2 milliárd forintot fordítanak az úgynevezett Tehetségprogramra is, amelyben egyebek mellett halmozottan hátrányos helyzetű tanulók fejlesztését, tehetséggondozását is végzik.

 

 

Az államtitkár fontosnak tartja, hogy a tehetséges fiatalokat minél fiatalabb korukban felismerjék a családjukban vagy az óvodákban, iskolákban, mert így nagyobb lesz az esélyük arra, hogy sikeresekké váljanak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a tehetség nem társadalmi helyzet kérdése, mert tehetséges gyerekek ugyanúgy megtalálhatók a leggazdagabb, mint a legszegényebb családokban, de - fűzte hozzá - ha a különleges képességeiket nem ismerik fel időben, akkor el is veszhetnek bárhonnan.

 

Arról is beszélt, hogy a tehetséggondozás nem felzárkóztató program, de adott esetben, például egy rossz anyagi helyzetű család esetében, kompenzációként akár extra segítséget is kell nyújtani a gyerek tehetségének kibontakozása érdekében.

 

Novák Katalin közölte, a tehetséggondozás össznemzeti ügy, ezért a kormány az ország határán túl élő tehetséges fiatalokat ugyanúgy támogatja a különböző programokon keresztül, mint az itthon élőket.

 

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek