Több fiatal jutott munkához a tavalyi évben

2014. augusztus 13. 13:12 ujnemzedek.hu
A kiemelt figyelem és az új szemléletű ifjúságpolitikai intézkedéseknek segítettek.

A fiatalok világnapja alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott közlemény szerint elsődleges szempont, hogy a köznevelésben részt vevő minden gyermek lelki és testi egészségének megőrzése és erősítése mellett ugyanolyan magas szintű ismeretekben részesüljön az iskolákban, bárhol is éljen az országban. Ezt a cél szolgálja például a mindennapos testnevelés és a térítésmentes tankönyvellátás bevezetése felmenő rendszerben.

 

Fiatalok világnapja
Az ENSZ közgyűlése 1999-ben augusztus 12-ét a fiatalok nemzetközi napjának nevezte ki.
Az ünnep célja, hogy a fiatalok is kapjanak egy olyan napot, amikor felhívhatják a figyelmet a társadalomban elfoglalt szerepükre, jogaikra, kötelességeikre, valamint a nehézségekre, amelyekkel a mai társadalomban találkoznak.

 

A hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek kedvezményes étkeztetésben részesülhetnek, amelyet a tanulók fele valamilyen formában igénybe is vesz. A fiatalok egészségmegőrzését segíti a 2015 januárjában életbe lépő menzarendelet is.

 

A kabinet szintén nagy hangsúlyt fektet a fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedésére: a 25 év alattiak foglalkoztatását elősegítő munkahelyvédelmi akcióterv nyomán - amely a munkaadókat járulékkedvezménnyel ösztönzi a fiatalok alkalmazására - 22 ezer pályakezdő elhelyezkedése vált lehetővé. Tavaly indult útjára az Új nemzedék Plusz projekt, amelynek fő célja a fiatalok felkészítése a munkaerő-piacra való zökkenőmentes belépésre, és az  Első munkahely garancia programnak köszönhetően csaknem 16 ezer fiatal dolgozik.

 


Ott voltunk a legnagyobb fesztiválokon is

 

Megjegyezték, hogy a múlt évben Magyarországon csökkent az ifjúsági munkanélküliség szintje, miközben az eurózónában tovább nőtt. Az egyetemisták gyermekvállalását könnyíti a diplomásgyed bevezetése, amelyre azok jogosultak, akik a gyermekük születése előtti két évben legalább két féléves aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, a gyermek pedig a hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy annak szünetelését, megszűnését követő egy éven belül születik meg.

 

A Diplomamentő programra több mint tízezer olyan fiatalnak segíthet a nyelvtanulásban, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához. A szaktárca felhívta a figyelmet, hogy a 2011 óta harmadik alkalommal meghirdetett rezidensösztöndíjának segítségével eddig több mint 1700 fiatal orvost és gyógyszerészt sikerült itthon tartani, a nemzetközi mobilitását ösztönző Fiatalok lendületben program révén pedig hazánk az elmúlt hét évben több mint 16 millió eurós támogatást kapott és használt fel. A kormány kiemelt célja, hogy erősítse a nemzeti összetartozást és segítse a Kárpát-medencei fiatalok között minél nagyobb számú aktív kapcsolat kialakítását. Ezt szolgálja a Határtalanul program, ezenkívül hamarosan döntés születik a Nemzeti ifjúsági stratégia 2014-2015 évre vonatkozó cselekvési tervéről - áll a közleményben.


Kapcsolódó cikkek

Az Új Nemzedék Jövőjéért Programegyik kiemelt célja, hogy irányt mutasson az ifjú generációnak, éskézzelfogható példákkal, inspiráló személyes történetekkel bizonyítsa: sokolyan fiatal él ma hazánkban, akik elkötelezettek mások, főleg saját nemzedéküktagjai segítése mellett, és tevékenységük példaértékű lehet nemcsak kortársaik,de az egész magyar társadalom számára.
olvasd tovább