Egy éve nyitott meg az első Kontaktpont iroda

2014. október 17. 11:34 ujnemzedek.hu
300 iskolai látogatás után több mint 20 000 diákkal alakított ki személyes kapcsolatot a fiatalokat segítő irodahálózat

Az Új Nemzedék Plusz átfogó ifjúsági szolgáltatásfejlesztési TÁMOP projekt első Kontaktpont irodáját ma egy évvel ezelőtt adta át Dr. Navracsics Tibor, korábbi miniszterelnök-helyettes és Dr. Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos Veszprémben. Az elmúlt évben a minden megyeszékhelyen irodával rendelkező, ifjúságsegítéssel foglalkozó Kontaktpont-hálózat mintegy 300 iskolába látogatott el, és több mint 20 000 diákkal alakított ki személyes kapcsolatot.

Az Új Nemzedék Plusz TÁMOP projekt keretében a 2014-es év elejére minden megyeszékhelyen megnyitotta kapuit a több mint 60 felkészült szakembert foglalkoztató Kontaktpont-hálózat, mely egyedülálló módon nemcsak irodáiban várja a fiatalokat, hanem felkereső munkára építi információszolgáltató és tanácsadó tevékenységét. A felkereső munka elsődleges helyszínei a középfokú oktatási intézmények, valamint az ifjúság által látogatott közösségi terek, rendezvények. Előbbihez kapcsolódóan rendhagyó osztályfőnöki órák keretében többek között olyan speciális területekkel ismerkedhetnek meg a diákok, mint a felvételi eljárások, vállalkozói alapismeretek, stresszkezelés, önismeret, vagy épp az Erasmus Plusz nyújtotta lehetőségek. A Kontaktpontok munkatársai mindezidáig 300 oktatási intézményben tartottak előadást és foglalkozást, valamint 100 önálló, kifejezetten diákoknak szóló – leggyakrabban a pályaválasztást, valamit az önálló életkezdést segítő – saját szervezésű rendezvényt bonyolítottak le.

A felkereső munka és az életre hívott rendezvények tematikája elsősorban az életpálya építés, tanácsadás, pályaorientáció köré épülve mindig a helyi igényekre reflektál; Tatabányán rendszeres program az Élőkönyvtár, ahol különböző szakmák képviselői mesélnek a munkavégzésükről, annak felvételi rendszeréről, a munka előnyeiről és hátrányairól, nem utolsó sorban pedig gyakorlatban is kipróbálhatják az adott munkát a fiatalok. Székesfehérváron az egyik legnépszerűbb programsorozat a résztvevő fiatalok önbizalmát a rajz és vizuális kultúra készségeinek fejlesztésével növelő Vonal-Vázlat-Alkotás műhely, míg Nyíregyházán az önkéntességet népszerűsítő programokat bemutató Welcome to rendezvénysorozat örvend a legnagyobb sikernek.

Az ifjúsági irodahálózat egyik kitűzött célja volt a létrehozáskor, hogy a helyi ifjúsági kezdeményezéseket összefogva, az oktatási intézményekkel, az ifjúsági civil szervezetekkel szoros együttműködésben sajátos befogadó pontként jelenjen meg a fiatalok hétköznapjaiban. A kihívásnak sikeresen megfelelnek az irodák, ugyanis jelenleg országszerte 412 partnerrel rendelkeznek; minden Kontaktpont együttműködik többek között az önkormányzatokkal, a gyermek-és ifjúsági önkormányzatokkal, diákönkormányzatokkal, civil információs centrumokkal, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodáival, Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségével, és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségével.
A Kontaktpontok minden hétköznap 10:00 és 18:00 között várják a fiatalokat, az irodák elérhetőségeiről és programjairól a www.ujnemzedek.hu/kontaktpontok oldalon lehet tájékozódni.