Városismereti játékok: így járhatod be játszva a cityt

2015. november 24. 11:34 ujnemzedek.hu
Van köztük krimis-bünüldözős, játszós-töris, sőt, QR-kódos városmászka is. Csak győzzél választani!

A városismereti játékok lényege, hogy az ember ahelyett, hogy egy uncsi, pirosesernyős ember után baktatva ismerné meg a belakni és megszeretni vágyott települést, inkább valami interaktívba fog, és miközben baromi jól érzi magát, szépen lassan magára vesz némi tudást is. A helytörténet ugyanis csak akkor száraz, ha megmaradunk a poros évszámok és adathalmok biflázásánál – most bebizonyítjuk, hogy a dolgot igenis lehet érdekesen csinálni.

 

 

Csak a kreativitás szabhat határt

 

Például naná, hogy amikor a Da Vinci-kód beütött, itthon szinte azonnal befutott az interaktív városismereti Budapest Kód, ahol mindenféle cryptexek kivagdosásával lehetett eljutni a főváros egy-egy kevéssé ismert (elrejtett) pontjára.

 

 


Legyél bármelyik típus: megtalálod a neked való mókát. (kép: blog.rentini.com)

 

 

De hasonlóan kreatív megoldás az, amit a szimpla városbejárás helyett a Miratia ígér. Azt a tipikus turistás szitut, mikor valaki egy kihajtogatott térképpel bóklászik szanaszét egy nagyvárost, a technika ugyanis már régen elfeledtette velünk. Az okostelefonunkban ott lehet az egész világ, és az összes utca – azonban a pici személyi számítógépünk nem csupán térképként funkcionálhat. A dolognak csak a kreativitás szabhat határt - vagy ahogy azt Korbuly Ádám ügyvezető igazgató mondja: "A Miratia az Indiana Jones, a Da Vinci Kód és a Nemzet Aranya című mozik szellemisége inspirálta. Ezzel az alkalmazással hasonló élményt nyújtunk az embereknek - vagyis a saját sztorijuk főszereplőivé válnak.”

 

 

Már csak ennek alapján is elmondható, hogy a dolog minimum érdekes. A Miratia okostelefonos játékai a kincsvadászat, a geocaching és a szabadulós szobák világát kombinálják a szimpla városnézéssel. Ehhez le kell töltened egy appot, melyet követően megjelenik a közeledben elérhető játékok listája azok típusával együtt – és az a vicc, hogy tök mindegy, Londonban, Párizsban, vagy Budapesten teszed ezt, szinte bármelyik világvárosban találni fogsz valami olyat, ami érdekesebbé teszi a sétát. Van szerelmes, nyomozós, szabadulós játék - egy a lényeg, hogy a GPS-ed legyen bekapcsolva.

 

 

Naná, hogy nem csak a fővárosban van ilyen

 

Elég egy kicsit kutakodni az utazás vagy a városi séta előtt a neten, és egy rakás hasonló lehetőségbe futhatunk bele. Például ha Balatonbogláron próbálkozunk, akkor kipróbálhatjuk az ÉrtékPontok QR kódos sétútvonalakat: fogod a mobilod, és hagyod, hogy az ezeknek a kódoknak a segítségével a város legnevezetesebb pontjaira vezessen le téged. Az InfoPontokon beszerezhető a Mászkalap, ami sétálós rejtvényt tartalmaz, továbbá megismerhetők azok a helyi (boglári) termékek, melyekből a helyesen és elégségesen kitöltött lapokért választhatnak a játszani vágyók. Az ÉrtékPontok bővebb tartalma vagy a QR-kódok segítségével az ÉrtékPont helyén, vagy a táblán talált egyedi webcímmel érhető el. Mi ez, ha nem egy totálisan új dimenziója a városi császkálásnak?

 

 

Naná, hogy nem csak a technika teszi naggyá

 

De persze nem kell feltétlenül telefont cűgölnünk ahhoz, hogy egészen más arcát ismerjük meg egy városnak. Somogyi Levente és a BudapestScenes urbex- és bunkertúráiról például Itt írtunk. Hasonlóan, a megszokott turistaterelést kiforgatva működik a Budapest100 eseménysorozata is: a dolog 2011-ben startolt, ekkor 50 budapesti épületben (a lakóházak mellett egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben) látták vendégül az érdeklődőket az ott lakók, dolgozók. A nyitott házak ünnepe hatalmas sikernek bizonyult, úgyhogy az esemény évről-évre megrendezésre kerül, és épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, az épületekről és a benne élőkről, ott dolgozókról.