Gyere és Színezd át - az első állomás Kaposvár!

2015. május 28. 12:38 ujnemzedek.hu
Egymás megismerésének és elfogadásának fontosságára hívja fel a figyelmet a programsorozat.

Októberig tíz megyeszékhelyen egész napos, ingyenes gyerek-, illetve családi programmal és egy különleges musicallel várja az érdeklődőket a nyitottság, valamint az együtt- és egymásért gondolkodás jegyében.

 

Kaposváron indul útnak az országos programsorozat, a város lesz ugyanis az első állomása 2015. május 31-én., a Rippl-Rónai Fesztivál utolsó napján a „Színezd át”-nak. Az esemény házigazdája Szita Károly polgármester, helyi védnöke pedig D. Tóth Kriszta. A programsorozat fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.  A Kossuth téren megrendezendő ingyenes családi nap programjában játékos feladatok - várépítés, közös történetírás, ügyességi feladatok, játékkészítés és hangszerkipróbálás -, valamint  színpadi programok ( koncertek és közös tánctanulás) is szerepelnek, valamint egy nagy „Büszkeség falat” is tanulmányozhatnak majd a helyszínre érkezők, amely a legifjabbak ismereteinek gyarapítását is szolgálja. A játékok, feladatok egyik fő célja, hogy a gyerekek a színes programokon keresztül megtapasztalják egymás elfogadásának fontosságát, a kampány ugyanis a többségi társadalom és a nemzetiségek együttműködését, együttgondolkodását ösztönzi. 

 

 

 

Az országos kampány során az esemény házigazdái a résztvevő városok polgármesterei, a programok megvalósulását pedig helyi védnökök segítik. A védnökök ismert, közkedvelt személyiségek, sportolók, művészek, akik elért eredményeik vagy alkotó tevékenységük révén példát mutatnak az együttműködésre, az elfogadásra és - hovatartozásuktól függetlenül –vívták ki a társadalom elismerését és tiszteletét. A helyi védnökök között találjuk Sors Tamás mellett többek között Miklósa Erika operaénekest, Görbicz Anita kézilabdázót, Demjén Ferenc énekes-zeneszerzőt, D. Tóth Kriszta UNICEF nagykövetet és újságírót, Kiss Rigó László szeged-csanádi püspököt és Szakály György balett művészt. A rendezvény fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

Kaposvár és Pécs után a további helyszínek: Debrecen, Veszprém, Szolnok, Nyíregyháza, Miskolc, Győr, Szeged és Budapest. A családi nap részletes programjai, további információk a facebook.com/szinezdat oldalon, valamint a szinezdat.com weboldalon olvashatók.

 

A rendezvényt - minden helyszínen - a Somnakaj című roma musical, az első etno ballada esti előadása zárja, amelyben itthon és világszerte elismert énekesek, zenészek, táncosok közreműködnek. A Somnakaj több ismert hazai művész és alkotó komoly előkészítő munkája nyomán született meg. Az előadás egyszerre koncert és színház, tánc irodalom és tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása, igazi cross-over, valóságos örömzene.

 

Pécsett június 6-án a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvara ad helyet a darabnak. A főbb szerepekben Szakács Hajnalkát, Falusi Mariannt, Oláh Gergelyt és Papadimitriu Athinát láthatják majd a nézők,de a zenész közreműködők között is találhatunk olyan neveket, akik előadása akár önállóan is megtöltene egy egész színházat; a darab zenész-szereplőjeként színpadra lép majd Szakcsi Lakatos Béla, Balogh Kálmánés Balázs Elemér is. Az előadást tavaly mutatták be a Művészetek Palotájában.


Kapcsolódó cikkek