Keresik az ország legjobb matek-és fizikatanárait

2014. február 21. 12:15 ujnemzedek.hu
A vállalat azért hozta létre a díjat, hogy ezzel is erősítse a világviszonylatban is kiemelkedő matematikai és természettudományos alapképzést. Az ajánlásokat 2014. április 1-ig várják.

Az Ericsson Magyarország Kutatás-Fejlesztési Igazgatóság által 1999-ben alapított díjat általános vagy középiskolákban fizikát, matematikát oktató pedagógusok nyerhetik el. 
A vállalat 1200 fős Kutató-Fejlesztő Központjával a legnagyobb telekommunikációs és informatikai kutatással foglalkozó szellemi központ hazánkban. Az Ericsson eddig öt egyetemi labort hozott létre, így minden évben több száz hallgatónak nyílik lehetősége valódi kutatómunkát végezni, ugyanis az Ericsson számára elengedhetetlen a kiválóan képzett diplomás munkaerő, hiszen a munkahelyei betöltéséhez alapos tudással bíró szakemberekre van szükség. 
A díjra esélyes oktatók munkája és emberi hozzáállása teszi lehetővé, hogy a hazai műszaki és természettudományi diplomával rendelkezők tudása és megfelelő szellemi értéket képviseljen.
2014-ben két kategóriában ítélik oda a díjat: az egyik kategória az „Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” díj, mely 250 ezer forinttal jár, amiben két matematikát és két fizikát oktató pedagógus részesülhet egyenként. A díjat azok a tanárok kaphatják, akik tanítványaikkal aktívan bekapcsolódtak a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok vagy az ABACUS folyóiratának pontversenyeibe, vagy ha a tanítás mellett évek óta a legtöbbet teszik a tantárgyuk iránti érdeklődés felkeltéséért, megszerettetéséért. 
A másik az „Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” díj, ami szintén 250 ezer forinttal jár, melyben két matematikát és két fizikát tanító pedagógus részesülhet egyenként. Ezt a díjat azok a tanárok nyerhetik el, akiknek tanítványai a legjelentősebb hazai vagy nemzetközi, egyéni versenyeken a 2009-2010-es tanévtől kezdődően elnyerték az első öt díj egyikét.
A díjakat a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány ítéli oda a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ericsson-díjbizottságainak ajánlása alapján. A díjazandókra írásos javaslatot nyújthatnak be szakmai és társadalmi szervezetek, a javasolt tanár tevékenységét ismerő kollégák, tanítványok. Az ajánlásnak tartalmaznia kell a javasolt személy részletes szakmai jellemzését. 

A pályázatok benyújtási határideje: 2014. április 1-je. A pályázatokat kizárólag e-mailben fogadják el a jelölt pályázati adatlapjával együtt. Az elbírálás 2014. április 23-ig tart majd.