Az Év Természetfotósa pályázat 2014

2014. április 24. 07:55 ujnemzedek.hu
A pályázat nyilvános, arra hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek

Hazánk, Magyarország, a Kárpát-medencei ökorégió és Földünk természeti értékeinek, csodálatos tájainak, egyedülálló élővilágának és a természet ritka pillanatainak bemutatásán keresztül a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a Magyar Természetfotósok Szövetsége –a naturArt, immár huszonkettedik alkalommal hirdeti meg Magyarország legnagyobb természetfotó pályázatát, melynek névadó támogatója idén is a GDF SUEZ

A pályázat nyilvános, arra hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek, az etf.naturart.hu felületen, a következő kategóriákban:

1. Kezünkben a Föld

Az ember és a természet közötti kapcsolat, szerepünk, felelősségünk természeti környezetünkért.

2. A madarak viselkedése

Ebbe a kategóriába természetes környezetükben vadon élő madarakról készült képeket várunk, amelyek mozgalmas jelenetet vagy eseményt, akciókat, érdekes viselkedésformákat esztétikusan megjelenítve mutatnak be.

3. Az emlősök viselkedése

Ebbe a kategóriába természetes környezetükben vadon élő emlősállatokról készült képeket várunk, amelyek mozgalmas jelenetet vagy eseményt, akciókat, érdekes viselkedésformákat esztétikusan megjelenítve mutatnak be.

4. Az állatok viselkedése 

 Ebbe a kategóriába a 2. és 3. kategóriába nem sorolható, természetes környezetükben vadon élő állatokról készült felvételek nevezhetők, amelyek mozgalmas jelenetet vagy eseményt, akciókat, érdekes viselkedésformákat esztétikusan megjelenítve mutatnak be.

5. Állatok és környezetük

Itt olyan képek nevezhetők, amelyek tájképszerűen mutatják az állatok élőhelyét és tükrözik az állatok és környezetük szétválaszthatatlan kapcsolatát. Fontos, hogy a képen felismerhetőek legyenek az állatok, de a képek értékelésében elsősorban a téma esztétikus bemutatása, a kompozíció kap hangsúlyt.

6. Az állatok szemtől szemben

Ide nevezhetők közel- és makro-felvételek a vadon élő állatokról természetes környezetükben, állatportrék az állatvilág törpéitől az óriásokig.

7. Növények és gombák

Ebbe a kategóriába várjuk a vadon élő növényekről és gombákról készült felvételeket, melyek kiemelik a bemutatott fajok szépségét, különlegességét – természetes környezetükben az élőhelyektől a mikrovilágig.

8. Kompozíció, forma és kísérletezés

Természeti témák absztrakt megjelenítése, amelyet a zsűri kizárólag esztétikai szempontok alapján bírál el. Ebben a kategóriában teret biztosítunk azoknak a kísérletező alkotóknak, akik természeti témájú képeiket a hagyományos kategóriákba nem sorolhatják.

9. Tájak

Ez a kategória a természeti- és kultúrtájaké. Olyan természetfotókra számítunk, amelyek hűen szemléltetik egy táj szépségét, egyediségét, harmóniáját, vadságát, érintetlenségét.

10. Élet a vízfelszín alatt

A víz felszíne alatt készült természetfotók nevezését várjuk.

11. Napnyugtától napkeltéig

Olyan természetes környezetükben vadon élő állatok fotóit várjuk, amelyek a kategória címében megjelölt, éjszakai időszakban készültek. A napkeltekor vagy napnyugtakor készült fotók esetében, ha a napkorong a képen látható, annak legalább félig a horizont alatt kell lennie. Fontos szempont, hogy a kép hangulatán köszönjön vissza az éjszaka hangulata.

12. Fekete-fehér természetfotók

Ide olyan képeket várunk, amelyek kihasználva a fekete-fehér technika lehetőségeit hatékonyan emelik ki a témát és a kompozíciót. A kép tartalma meg kell, hogy feleljen a pályázat többi kategória egyikének.

13. A természet féktelen energiái, zabolátlan erők

A kategória címéhez illő felvételeket várunk. Elvárás, hogy a képek mondanivalója utaljon a Természet erőire, amelyek hatnak az élő és élettelen környezetünkre, lakóhelyünkre és működtetik a földi ökoszisztémákat.

14. Ifjúsági kategória

Ebben a kategóriában kötetlen témájú természetfotók nevezhetők a felnőtt kategóriákban megfogalmazottak  szerint. A pályázati felső korhatár 18 év, azaz ebben a kategóriában azok pályázhatnak, akik 1996. május 1. után születtek. Az életkoruk szerint ifjúsági kategóriába tartozó pályázók saját döntésük alapján nevezhetnek a felnőtt kategóriákban is, de ebben az esetben, az Ifjúsági kategóriában nem indíthatnak pályamunkákat. (A kategóriát a zsűri döntése alapján az a versenyző nyeri, aki kollekciójával a legeredményesebben szerepel  az  ifjúsági kategóriában.)

15. Werk (Természetfotósok munka közben)

Ebben a kategóriában azokat a fotókat várjuk, amelyek érdekes jeleneteket, eseményeket vagy akciókat mutatnak be a természetfotósokról munka közben. E kategóriában a zsűri a kiválasztja a legérdekesebb képeket, és azok bemutatásra kerülnek a kiállításon, illetve a fotóalbumban, de ezek díjazására nem kerül sor, és a végeredmény számításában sem vesznek részt.


A pályázat részleteit itt találod.