A Nagy Háború katonadalokban

2014. július 31. 06:58 ujnemzedek.hu
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora pályázatot hirdet amatőr népzenei együttesek számára.

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) egész évben szakmai programokkal, rendezvényekkel emlékezik meg. Ennek részeként a Bartók Béla és Kodály Zoltán közös munkájaként megjelent, 1916-18. között összegyűjtött 101 katonadalból a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetével együttműködésben az NKE kiválasztott 70, a Nagy Háború inspirálta népdalt. Ezeket a Honvéd Együttes művészei játszották és énekelték fel, a dalok elérhetőek az intézmény honlapján (http://uni-nke.hu/a-nagy-haboru-katonadalokban/a-dalok-gyujtemenye).

A pályázat célja: a meglévő zenei gyűjtemény bővítése

Pályázni lehet: minimum 10 új (a meglévő 70 dalon felül), az I. Világháború ihlette, vagy arra utaló, katonai témájú népdal (keservesek, katonasiratók, csárdások, stb.) munkatervével. Ennek tartalmaznia kell a dalok kottázott dallamát, szövegét, az egyéb adatokat (gyűjtés ideje, helye, gyűjtő neve) és a feljátszás költségeit (stúdió, tiszteletdíj).

A pályázat elbírálása: a munkaterveket szakmai zsűri bírálja el, amely pozitív döntés esetén első körben a stúdiófelvétel költségeit biztosítja. A legjobbnak ítélt, az NKE honlapon szereplő dalokkal azonos formátumban elkészült felvételek felkerülnek a katonadal gyűjteménybe, a felvételt készítő együttes nevének megjelölésével, szabad letöltésre.  A katonadalok hadtörténeti feldolgozása (a magyarázó szövegek elkészítése) az NKE feladata, amely fenntartja a jogot a pályázat eredménytelenné nyilvánítására. Az elkészült felvételek terjesztési joga a nyertes pályázót illeti meg.

A pályaművek díjazása: a legjobb pályaművek az egyetem honlapján való megjelenés mellett pénzbeli díjazásban is részesülnek.

A pályázat lebonyolítása két szakaszban történik:

• a pályázat beadási határideje: augusztus 25.

• a munkatervek elbírálásának határideje és eredményhirdetés: szeptember 1.

• a nyertes munkatervek alapján készülő felvételek elkészítésének határideje: szeptember 22.

• az elkészült felvételek értékelésének határideje: szeptember 29.

• Eredményhirdetés, a kibővített gyűjtemény bemutatása: szeptember 30.

A munkaterveket postai úton, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (1441 Budapest, Pf.: 60.) címére, „katonadalok” jeligével kérjük beküldeni.

 

A pályázat részleteit itt találod.