21. Betlehemi jászol kiállítás

2014. október 22. 14:43 ujnemzedek.hu

A kiállításon való részvételre A Magyar Kézművességért Alapítvány – az IPOSZ-szal, a NESZ-szel, a BKIK Kézműipari Tagozatával és a Ciszterci Egyházközséggel együttműködve – nyílt pályázatot hirdet tárgyalkotók számára.

A pályázatra hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek és kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek egyaránt jelentkezhetnek.

 

Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült, legfeljebb 3 népművészeti, képző- vagy iparművészeti munkával: a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés népszokásait megörökítő alkotással illetve az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyakkal (pl. karácsonyfa-díszekkel, ünnepi terítékkel, Mária-medálokkal stb.) lehet.

A Bibliában elmondottakhoz ragaszkodó művek mellett a betlehem mának szóló üzenetét megfogalmazó alkotásokat is várunk, amelyek készítésénél figyelembe vették azt a világot, amelyben élünk, azokat a problémákat, amelyek megválaszolásában a Karácsony titka segít.

 

Pályázati határidők és feltételek

Regisztrációs határidő: 2014. október 24.

Az erre szolgáló internetes felület október 10-étől elérhető honlapunkon (www.amka.hu) a pályázat menüpontjában.

Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.

 

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2014. október 26.

·          Nevezési lap megküldése

A honlapunkról október 10-étől letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailen: Word-formátumban, az amka@chello.hu címre kérjük megküldeni. Amennyiben ez elektronikus formában nem megoldható, postán (Gergely Imre lent olvasható címére) vagy személyesen kérjük a lapot a nevezési határidőig eljuttatni.

 

·          Nevezési díj befizetése

A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig kérjük az Alapítvány OTP-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára, lehetőleg OTP-fiókban befizetni vagy átutaltatni. (Csekk használatakor is ezt a számlaszámot kell feltüntetni!) Határon túli jelentkezők az Alapítvány IBAN számára tudnak utalni: HU79 1170 5008 2043 6209 0000 0000

A nevezési díj befizetése a pályázaton való részvétel feltétele, tehát független a pályamunka elbírálásának eredményétől, ezért akkor sem jár vissza, ha a zsűri döntése alapján az alkotás nem kerül kiállításra.

·          Nevezési díj:

egyéni jelentkezőknek:                                                                           4.500,- Ft

az Alapítvány támogatóinak és a BKIK tagjainak:                                  3.500,- Ft

alkotóközösségeknek (kollektív pályamunkák esetében):                      6.000,- Ft

 

Az alkotások beadásának időpontjai: 2014. november 3. (hétfő) és 4. (kedd) 10-16 óráig.

A beadás helyszíne azonos a leendő kiállítás helyszínével: Néprajzi Múzeum (Budapest, V. ker. Kossuth Lajos tér 12. – belépés a Múzeum bal oldalán található, Szalay utcai személyzeti portán.)

 

A pályázatra beadott alkotások válogatása:

Az alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből, a Néprajzi Múzeum kijelölt munkatársából és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években eredetileg kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végzi, amely egyúttal javaslatot is készít a legjobb pályamunkák díjazására. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni. A kiállításra bekerült alkotók/alkotóközösségek nevét a zsűri munkájának végezte után egy héten belül közzétesszük a www.amka.huweboldalon.

 

Elismerés, díjazás: 

A kiállításra bekerülő alkotók a december 5-ére tervezett ünnepélyes megnyitón elismerő oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotások készítői pedig az oklevélen kívül különböző díjakat vehetnek át.

 

Az alkotások visszaadása: a kiállítás befejezését követően, annak helyszínén történik.