Játszva tanulni: segíthet a gamifikációs vállalati eLearning?

2016. március 3. 15:24 ujnemzedek.hu
Naná, hogy segíthet. A kérdés az: milyen játékos elemek segíthetnek a betanulásban?

De előbb néhány kutatási adat: 2013-ban Gartner azt jósolta, hogy 2015-re a vállalati folyamatok több mint 50%-a lesz játékosított, és a világ 1000 legnagyobb vállalatának 40%-a figyelembe veszi a gamifikációt az üzleti előnyök érdekében. Bár a számok azt sugallják, hogy a játékosítás ennyire nem terjedt el, de az tagadhatatlan, hogy az eLearning területén sokkal nagyobb az érdeklődés a játékosítás iránt, mint valaha - írja cikkében a jatekoslet.hu.

 

 

Mi a cél? 
 

Bob Marsh a LevelEleven vezérigazgatója szerint lényegében az a cél, hogy a játékos gondolkodást és viselkedést átvigyünk a hagyományos vállalati szerepek és feladatok tanulási folyamatába. Miért? Hogy a tanulást vonzóbbá és szórakoztatóvá tegyük. A módszer nyilvánvalóan működik, amelyet alátámaszt egy TalentLMS vizsgálat, mely kimutatta, hogy a résztvevők 79%-a gondolta úgy, hogy sokkal produktívabbak és motiváltabbak lennének, ha a tanulási folyamat több játékos elemet tartalmazna.

 


A McDonald's "játéka" (kép: jatekoslet.hu)

 

Ez az elképzelés a jobb eredményekre is átültethető. Egy UC Denver tanulmány szerint a tanulók eredményei 14%-kal magasabbak voltak, miután gamifikált eLearning tanfolyamokon vettek részt.

 

 

A cikk alapján a kérdés tehát nem az, hogy van-e lehetőség "gamerkedéssel" a vállalati folyamatokat bemagolni, hanem hogy melyik gamifoikációs folyamatokat lehet felhasználni erre. Mint írják, leghasznosabbnak a szintek, a pontozás, a valós idejű teljesítmény-visszajelzés, a fejlődésmutatók és az aktivitásjelzők bizonyultak. Fontos arra rámutatni,hogy a játékosításnak a tanulást kell szolgálnia nem pedig ellenkezőleg. Dave McDermott, a Kelly Services Értékesítés-engedélyezési Igazgatója így fogalmaz: “Számomra a gamifikáció olyan módszer, amivel kialakíthatjuk azt a magatartást, amivel a csoportunknak rendelkeznie kell”.

 

 

A jatekoslet.hu ezek után három, a visszajelzések alapján igen jól működő eljárást mutat be. Ezekről Ide Kattintva olvashatsz!