Ezektől a főnököktől senkinek sem volt egy nyugodt pillanata

2014. november 14. 13:17 ujnemzedek.hu
Sok olyan főnök van, akit nem szeretnek a beosztottak, de azért olyan nem sok, aki miatt tűzhalált haltak.

Amikor valaki azt mondja, hogy „a főnök”, akkor általában ismeretlenül is egy negatív figura képe lebeg a szemünk elé, aki vasmarokkal szorongatja az alkalmazottak nyakát, nem engedi őket haza időben, és indokolatlanul ordít bárkivel, aki az útjába kerül.


A helyzet persze korántsem ilyen durva, de azért a történelem során volt pár igazán brutális főnök – mutatunk néhányat.

 

George Pullmann a Time magazin szerint elsőre akár szimpatikus fickó is lehetett volna, az iparosodás előtt álló Chicagoban egy külön lakótelepet építtetett munkásainak – volt benne a bevásárlóközponttól kezdve a templomon át a könyvtárig minden. A csavar a történetben ott volt, hogy a lakóknak mindenért fizetniük kellett. Bérleti díj, víz, villany, és akkor sem lett olcsóbb semmi, amikor a bérek 28%-kal csökkentek, ráadásul az egészet egy az egyben levonták a fizetésből, sokszor ételre sem jutott elegendő pénz. Miután Mr. Pullmann eltávozott az élők sorából, a felesége még eltemetni sem merte a közelben, mert attól tartott, hogy a feldühödött munkások nem fogják hagyni, hogy békében nyugodjon.

 

 

Van ez az állapot (Kép:Giphy)

 

Jeff Skilling jelenleg is 24 éves börtönbüntetését tölti, miután vezérigazgatóként össze-vissza kamuzott a befektetőknek és az alkalmazottaknak, pénzeket pakolt a cégen belül ide-oda, hogy azok elhiggyék, hogy minden a legnagyobb rendben, aztán lelépett, a vállalat pedig csődbe ment. De legalább elkapták.

 

Max Blanc és Isaac Harris a görény főnökök listájának koronázatlan királyai. Ruhagyárukban amúgy is alulfizetett bevándorlókat és gyerekeket dolgoztattak, de emellett mindig bezárták a kapukat, nehogy a melósok meglépjenek a termékekkel. A dolgok akkor vettek szörnyű fordulatot, amikor tűz ütött ki a gyár nyolcadik emeletén, és 146 alkalmazott bent égett, mert nem tudtak kimenekülni, ráadásul a baleset korában (1911) a tűzoltóautók létrája csupán 6 emelet magasra ért – így rengetegen kiugrottak a lángoló épületből.

 

 

Korabeli felvétel a tűzről (Kép: Hutton archive)

 

 Gordon Ramsey neve ismerősnek csenghet mindenkinek, ő az a szakács, aki valószínűleg a szeretetet is inzultus formájában mutatja ki. Számtalan tévéműsorban szerepelt, van saját show-ja is, szakácskönyvei és Michelin-csillagos éttermei pedig az egész világon ismertek – és a legfőbb szórakozása, hogy az alkalmazottait szapulja, ordít velük, kritizálja a munkájukat, úgyhogy a fizetésük jelentős részét valószínűleg pszichológusra költik.

 

 

Leona Helmsley a szállodaipar egyik legrettegettebb alakja, alapos és nagyon-nagyon kritikus tud lenni, az alkalmazottak egyszerűen félnek tőle. „Először megkérem őket, hogy hozzák helyre a hibát. Másodszorra már egy oktávval magasabb hangon kérem meg őket. Harmadszorra felteszem nekik a kérdést: én csináljam meg maga helyett? Negyedszerre pedig kirúgom.” Tiszta sor.

 

 


Kapcsolódó cikkek