Egyre népszerűbb a pedagógus pálya

2014. április 17. 12:43 ujnemzedek.hu/edupress
A béremeléssel járó pedagógus életpályamodell az egyik oka akormányzat szerint, hogy nő a pedagógus szakokra jelentkezők száma. Másokszerint ebben közrejátszik az is, hogy alacsony pontszámokkal lehet bekerülniingyenes tanári képzésekre – írja az Edupress.

A 2010. évhez képest az idei összes jelentkezések száma 229, a 2012-es jelentkezőszámhoz képest pedig 278 százalékkal növekedett. Az első helyes jelentkezések száma idén 2011-hez képest 50 százalékkal nőtt a gyógypedagógus, 47 százalékkal az óvópedagógus és 34 százalékkal a tanítóképzésre. Idén 35,5 százalékkal többen jelentkeztek az osztatlan tanárképzésre, 10,5 százalékkal többen pedig a tanári mesterképzésre. A pedagógusképzésre jelentkezők aránya az összes jelentkezők 11 százaléka, tavaly ez az arány 5 százalék volt, számuk egy év alatt 6136-ról 8546-ra nőtt.

Bosszúállók - iskolai verzió (Kép:memegenerator)


Az államtitkárság szerint a jelentkezések száma annak köszönhető, hogy felértékelődőben van a köznevelés által nyújtott stabil életpálya által konszolidált pedagóguspálya vonzereje. Másrészt az osztatlan tanárképzésre jelentkezők számát minden bizonnyal emeli a Klebelsberg ösztöndíj által nyújtott havi támogatás reménye is, valamint a biztos elhelyezkedés perspektívája.


Kapcsolódó cikkek