A Facebook egy egész szakmát semmisíthet meg?

2014. március 31. 15:21 ujnemzedek.hu
Vagy ugye te, aki a kedvenc cicás képeidet töltögeted a netre, vagy valamelyik online játékban nevelgeted a virtuális retket a pixelkertedben. Aztán vannak cégek, akiknek a Facebook a marketing jól bejáratott eszköze – hiszen egy kattintással ezrekhez juthat el az adott szolgáltatás, vagy termék. Eddig legalábbis ez volt a helyzet.

Virtuális vészharangok konganak a weben – méghozzá nem is alaptalanul. Egy egész hivatás mehet rá a Facebook húzására: jelesül a Fácse betrükközte azt, amiről eddig mindenki hallott már, de időről-időre kisült, hogy pletyka az egész.
Így lesz majd fizetős a cucc

Azoknak, akik a posztjaikkal valóban felhasználókat akarnak elérni, legalábbis biztosan. A Facebook rendkívül hatékony marketing-eszköz, csakhogy hamarosan már nem lesz elég egy cégnek mókás mémekkel kitömni a hírfolyamát.
Kiderült ugye, hogy a Fácse valóban csupán 1-2 százalékos ingyenes elérést tervez ezeknek a vállalatoknak.

Hiába jelentkezel - ha minden igaz, ennyi volt. (kép: Pinterest)

Hatalmas előnyre tehetnek szert a többiekkel szemben azok a fizetőképes vállalkozások, akik a pénztárcarázás közepette meg tudják szerezni azokat a komoly, a hivatásukat kívül-belül ismerő web2-es szakikat, akik tudják, mi éri meg, és mi nem. Őket hívták régebben ugye úgy, hogy Sanyi, a szosölmédiás. Sanyinak azonban most fel kell kötnie a felkötni valót: mint azt az elején mondtuk, a mókás cicafotók nem vonzanak annyi embert (lájkot), hogy megérje fizetni a megjelenést.
Két lehetőség van
Egyrészt az új korszak szosölmédiásainak valami olyasmit kell majd villantaniuk, ami eddig nem volt. Ez persze kemény feladat, és valószínűleg rengetegen fognak kihullani a rostán. Ahogy azt a socialdaily.com szakírója frappánsan megállapította, az effajta megjelenésekre specializálódott ”szakember”, ha mégsem akkora szaki, mint gondolta korábban, az erre költött pénzt akár a szélbe is beleszórhatja. Másrészt viszont lehet, hogy ezzel a lépéssel egy szakma kiszenvedésének lehetünk épp szem- és fültanúi – az első hörgések mindenesetre mintha már hallatszanának is.


Kapcsolódó cikkek