5 dolog, amit inkább ne mondj a főnöködnek

2015. február 6. 11:30 ujnemzedek.hu
Lehet egy vezető bármilyen jó fej, az alábbi mondatok hallatán tuti berág bárkire. Mi szóltunk!

"Te figyelj, biztos hogy ezt akarod tenni?"

És az biztos, hogy te be akarsz szólni? Ha nem a megfelelő hangsúllyal szólunk a főnökhöz, akkor könnyen elrúghatjuk a pöttyöst - ebben az esetben, ha igazad van, akkor azért lesz rád mérges, ha nincs, akkor pedig te leszel az okoskodó a csapatban. Egyik sem hiányzik a nyugodt munkavégzéshez. Nem arról beszélünk, hogy ne merjünk ellentmodani a főnöknek - egyszerűen csak válogassuk meg a szavainkat, és mindig a közös érdekeinket (haladás, jobb munkavégzés) tartsuk szem előtt.

 

"A Zsuzsi összeveszett a Karesszal. Komolyan."

A jó főnök többek között onnan ismerszik meg, hogy nem akar belefolyni a munkavállalók életébe, és nem keveri össze a haverkodást a munkavégzéssel. Ez a két dolog ugyanis két külön dolog, és ha összefolyik, abból jó sose sül ki. Ennek megfelelően valószínűleg kisebb gondja is nagyobb annál, hogy a dolgozók apró-cseprő "konyhai kakaskodásait" hallgassa. Hacsak nem olyasmiről van szó, ami közvetlenül érinti a vállalat működését, jobb, ha cipzárt húzunk a szánkra.

 

Ne feledjük: attól, hogy ma ostobaságot mondunk, holnap még mindig Ő lesz a főnök. (kép: Pinterest)

 

"Már korábban észrevettem a bajt, de nem akartalak zavarni"

Az előbbi reciproka: észrevesszük, hogy valami nagyon nem stimmel a rendszerben, de nem szólunk róla. Aztán jön a robbanás. Ilyenkor jobb, ha szépen elsunnyogunk, és észben tartjuk: legközelebb nem leszünk nyuszik szólni.

 

"Nem kapok fizetésemelést? Akkor kilépek!"

Ultimátumot adni talán a legnagyobb botorságok egyike. Egyrészt arról árulkodik, mennyire nélkülözhetetlennek hiszi magát valaki, másrészről pedig arról, hogy a főnök mennyire van tudatában a saját vezetői szkilljeinek. Ha ugyanis valakit egy ilyen mondat után nem tesznek ki azonnal, az azt jelenti, hogy a főnökkel bármit meg lehet csinálni. Ilyen vezetőt pedig senki nem akar. A legjobb, ha meg sem szólalunk, vagy ha nagyon égető a dolog, akkor okosan, taktikázva tolmácsoljuk az igényeinket a vezetőség felé.

 

"Az én generációm szerint..."

Aha, szóval fiatalabb vagy, mint a főnököd. És pofátlanabb is. Hacsak nem kérte ki konkrétan a véleményedet valamiről, amit ő (idősebbként) annyira talán nem vág (példamondat: "Szerinted az új Mortal Kombat mitől lesz jobb, mint a régi konzolos?), jobb, ha ezt inkább visszanyeljük.

 

(businessinsider.com)


Kapcsolódó cikkek

Persze, hogy mindenki angyali főnökről álmodozik – azzal azonban, hogy a kedvesség mivel jár, már kevesen törődnek. Pedig sokkal fárasztóbb megengedőnek lenni, mint szigorúnak – legalábbis egy friss kutatásból ez derül ki.
olvasd tovább