Sokkal többen dolgoznak, mint tavaly

2015. május 28. 09:39 ujnemzedek.hu
Ráadásul 57 százalékra nőtt a nők foglalkoztatási rátája is, ami a legmagasabb mért érték 1992 óta.

Folytatódtak a több mint egy éve látszó, kedvező munkaerő-piaci tendenciák Magyarországon, a foglalkoztatottak létszáma tartósan 4 millió felett, a munkanélkülieké pedig 400 ezer alatt van - kommentálta Czomba Sándor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett, február-áprilisi adatait.


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerő-piacért és képzésért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán kiemelte: a foglalkoztatotti létszám éves, több mint 73 ezres növekedésének jelentős része, 60 ezer új munkahely a versenyszférából kerül ki. Ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatás gyakorlatilag szinten maradt, míg 10-13 ezerrel nőtt az egy éven belüli vendégmunkások száma. Elsősorban a feldolgozóipar, az építőipar, a szálláshelyszolgáltatás, valamint a vendéglátás, és a mezőgazdaság területén jöttek létre új versenyszférás munkahelyek - ismertette.

 

Czomba Sándor szólt arról is, hogy közmunka nélkül is csaknem 4 milliós a versenyszférás és a közmunka nélküli közszférás foglalkoztatottság. Hozzáfűzte: a tavalyi azonos időszakhoz hasonlóan idén február-áprilisban is 170 ezer körül volt a közfoglalkoztatotti létszám.

 

Jobban járnak a nők is


Dunai Mónika a Fidesz-frakció szóvivője csütörtökön - a Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral közös sajtótájékoztatón - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira hivatkozva jelezte, a nők foglalkoztatási rátája már 57 százalékon áll, ami a legmagasabb érték 1992 óta, amióta ezt az adatot mérik.

 


Keresnek, találnak. (kép: Pinterest)

 

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a tájékoztatón azt mondta: a gyermeket nevelő vagy gyermekvállalás előtt álló nők esetében kiemelt jelentőségű a foglalkoztatás támogatása, mert segíteni kell őket a munkaerő-piaci hátrányok leküzdésében.

 

Az intézkedések közül kiemelte a hároméves gyes visszaállítását, a gyed extrát, azaz a gyed és a munka együttes lehetőségét - amelyet jövőre már a gyed elejétől igénybe lehet venni -, valamint a munkahelyvédelmi akciót, amelynek járulékkedvezményét idén márciusban már csaknem 40 ezer ember után vették igénybe a munkáltatók. Novák Katalin hangsúlyozta továbbá a rugalmas munkavállalás és a részmunkaidő támogatását, valamint a bölcsődei férőhelyek számának folyamatos bővítését.


Kapcsolódó cikkek