Szerinted melyik nőnek van nagyobb esélye az állásinterjún?

2016. szeptember 19. 13:43 ujnemzedek.hu
A bőrszín, vallások és nemek alapján történő diszkrimináció sajnos már nem újdonság, egy új kutatás alapján azonban sokaknál nem csak ezek számítanak.

Azt tudjuk, hogy sokan alapban kevesebb eséllyel indulnak egy állásért, mint mások, és hogy nem csak a kapcsolatrendszer, a protekció miatt lehet nagy különbség az azonos képességű munkavállalók között. A profi fejvadász cégek és HR-esek ugyan már igyekeznek gondosan kifejlesztett szakmai módszerek alapján választani a jelöltek közül, de a döntéshozókra olyan pszichés tényezők is hatnak, amik létezéséről nem is tudnak.

 

 

A bőrszín, vallások és nemek alapján történő diszkrimináció sajnos már nem újdonság, egy új kutatás alapján azonban sokaknál nem csak ezek számítanak az elutasításkor. 

 

 

Szerinted a digitálisan is szerkesztett képeken látható két nő közül melyiknek van több esélye az állásinterjún, ha a képzettségük és tapasztalatuk megegyezik?

 


(forrás: http://journals.plos.org)

 

És itt?

 

(forrás: http://journals.plos.org)

 

A kutatás alapján a nő és a férfi esetében is a bal oldalon láthatónak van több esélye, és ennek egyetlen oka, hogy vékonyabbak. Látszik, hogy a digitálisan szerkesztett képeknél nincs nagy súlykülönbség, de a tesztalanyok már ilyen csekély eltérésnél is többségében a bal oldalon található jelöltet választották. 

 

(forrás: http://journals.plos.org)


Kapcsolódó cikkek