Nem csak szürke irodák: Magyarország egyre zöldebb lesz

2015. március 3. 10:30 ujnemzedek.hu
Szuperzöld: 12 épületben összesen 250.000 nm irodaterület minősítésére került sor 2014 során.

A zöld minősítéssel rendelkező irodaterület nagysága 2014-ben is jelentős mértékben nőtt, így mára arányuk a teljes modern budapesti állományon belül több mint 23%. Figyelembe véve a jelenleg is minősítés alatt álló területek nagyságát, az arány év végére eléri majd a 30%-ot is, derül ki a Colliers International zöld épület minősítésekről szóló, éves piaci jelentéséből.

 

 

A már meglévő irodaépületekre vonatkozó minősítések száma folyamatosan nő: 12 épületben összesen 250.000 nm irodaterület minősítésére került sor 2014 során. Ezek közül 7 szerzett BREEAM In-Use minősítést, amely így már közel a teljes zöld állomány 40%-át adja. A BREEAM In-Use népszerűségét a rendszer rugalmasságának, a minősítés más rendszerekhez képest gyorsabb és egyszerűbb megszerezhetőségének, valamint a három különálló minősítési kategóriának (ingatlan, épületüzemeltetés, bérlő) köszönheti. 

 

A zöld épületek egyre vonzóbbak elsősorban a nemzetközi bérlők számára: a 2014-ben kötött új bérleti szerződéseknek 30,6%-a zöld épületekhez kötődik. Mivel az új épületek szinte mindegyike szerez valamilyen minősítést, ezért a legmagasabb arány (71%) az előbérleti szerződések között tapasztalható. 

 

Az idei évben jelentős ingatlanalapok - mint a CA Immo és az ImmoFinanz - is az iroda portfóliójuk zöld minősítésén dolgoznak, ami újabb 200.000 nm minősített irodaterülettel bővíti majd a zöld irodaállományt 2015 során. 


Kapcsolódó cikkek