Már ezeket a munkákat is robotok végezhetik

2015. május 21. 11:19 ujnemzedek.hu
Vajon beválna szakácsként egy gép? Hiteleset alakítana egy filmben egy robot? A tervezők azt mondják: igen!

Amikor először állítottak gépeket a termelésbe, hogy így csökkentsék a kiadásokat és növeljék a hasznot, az emberek egy csoportja elkezdte tönkretenni a masinákat. Ők voltak a géprombolók, akik szerint ezek az eszközök megfosztják őket a keresetüktől.

 

A helyzet azóta nem a ludditák előnyére változott. Manapság az élet minden területén találkozhatunk gépekkel. Precizek, gyorsak és fáradhatatlanok, de hamarosan olyan szakmákat is át fognak venni, amiknél még el sem tudnánk képzelni, hogy azt ember helyett egy masina végezze.

 

Színész
 

 

Egy brit fejlesztőcsapat, az Engineered Arts megalkotta a robotot, ami képes arra, hogy ellopjon egy színpadi show-t, énekel, szemkontaktust tart, kitalálja az emberek életkorát és hangulatát. Hamarosan egy Kafka darab  főszerepét is ő fogja játszani.

 

Szakács
 

 

Egy Foxbot névre hallgató robot tésztát szaggat egy kínai kifőzdében, méghozzá olyan gyorsan, ahogy azt ember nem tudná, míg egy másik Amerikában veri kenterbe a szakácsokat. A Moley nevű gép megtanulja a szakácsok mozdulatait, és képes szinte bármit elkészíteni az alapanyagokból – megvendégelte a TIME magazin újságíróit is.

 

Pénzügyi elemző

 

 

Algoritmusok és viselkedésmodellezés segítségével a jövő pénzügyi tanácsait robotoktól kaphatjuk

 

Zsoké

 

 

A Közel-Kelet egyik kedvelt sportja a teveverseny. A tevét megülő zsokénak nem szabad nehéznek lennie, ezért nem volt ritka, hogy 3 éves gyerekeket ültettek nyeregbe – ezt később betiltották. 2003 óta a versenyeken távirányítású robotok is ülhetnek a tevén.

 

Újságíró

 

 

Az AP hírügynökség 2014 óta közel 3000 publikációt készíttetett el robotokkal. Ezek különböző céges bevételekről szóló összegzések voltak, tehát nem kell Tolkieni  fogalmazást várni tőlük, de a robotok bizony már cikket írnak.

 

Sebész

 

A műtétekhez már használnak robotkaros segédletet, mellyel sokkal precizebb munkát lehet végezni, ám a közeljövőben a teljes orvosi teamet helyettesítheti egy gép – kevesebb heget, fájdalmat, komplikációt és vérveszteséget okozva.

 

Pincér

 

 

Kínában már több tucat étteremben használnak robotpincéreket. A borsos ár ellenére a vállalkozók megveszik őket, mert hosszú távon megtérül a robotokba ölt pénz. A gépek felveszik és kiviszik a rendelést, és alapvető udvariassági protokollt is követnek (köszönnek stb.).

 

Bolti asszisztens

 

 

Amikor az ember zárás előtt tíz perccel érkezik valaki a botlba, nem biztos, hogy a legszebb mosolyukkal fogadják az eladók. Japánban a Toshiba ChihiraAico néven állított munkába egy robotnőt, aki fogadja a vásárlót, ha kell, még énekel is neki. Kérdésekre ugyan nem tud válaszolni, de cserébe mosolyog.

 

(Forrás:BusinessInsider)


Kapcsolódó cikkek