Ilyen lesz az Új Nemzedék újratöltve

2015. október 7. 14:31 ujnemzedek.hu
Azaz ilyen is: az öt éves program a fiatalok a munkába állását és a családalapításra való felkészülését segíti majd.

Rengeteg tervünk van a jövőre nézve, hiszen a régi pályaorientációs szolgáltatásaink és programjaink mellett hamarosan megjelennek majd a 2020-ig tartó projektünk új elemei is. A részletekről később szólunk, ám Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján már ismertette a lényeget: a 12-35 éves korosztályt szeretnék megszólítani, és eljuttatni hozzájuk az őket érintő legfontosabb információkat. 

 

Ennek fontos eszköze az Új Nemzedék Központ, amelynek egyik kiemelt feladata, hogy segítsen a fiatalok életpályájának tervezésében, azaz szakértői tájékoztatást adjon a különböző ösztöndíjakról, továbbtanulási és vállalkozási lehetőségekről, illetve a munkába állást és a családalapítást segítő programokról - hangsúlyozta.

 


Jövünk jövőre is..és utána is és utána is...


A központ húsz kihelyezett kontakpont irodáiban a pályázat keretében közösségi tereket is létrehoznak, valamint a központ munkatársai továbbra is megtalálhatók lesznek különböző fesztiválokon és rendezvényeken - tette hozzá.

 

Szintén a pályázati forrásból valósul meg 2016-ban egy ifjúságkutatás, amelynek keretében nyolcezer fős minta alapján térképezik fel a fiatalok érdeklődési körét, életvezetési szokásait - mondta az államtitkár, hozzátéve, 2000 óta négyévente készítik el ezt a kutatást, amely fontos visszajelzést ad az ifjúság aktuális helyzetéről.

 


Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár

 

Novák Katalin kitért arra, hogy uniós forrásból egy önkéntesközpontot is létrehoznak, amely az önkéntes tevékenységet országos szinten koordinálja majd. Megjegyezte, az érettségi feltétele a kötelező közösségi szolgálat teljesítése, ezért a nemrég elindított önkéntesportál, a www.onkentes.gov.hu mellett a központ is segítséget nyújt majd ennek elvégzésében.

 

Köpeczi-Bócz Tamás, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, a program öt évre szól, ezzel garantálják a tervezhetőséget és a kiszámíthatóságot. A célok közül kiemelte a fiatalok identitásának megerősítését, ezáltal elvándorlásuk megakadályozását bizonyos térségekből. Úgy fogalmazott, a nemzetközi tapasztalatok szerint abban kell segítséget adni a mai ifjúságnak, hogyan lépjen be a társadalomba, a munka világába, és hogyan hangolja ezt össze a magánéletével és a családjával.


Kapcsolódó cikkek