Fedezd fel a szakmákat, most mentorok segítenek

2016. szeptember 8. 11:53 ujnemzedek.hu
Beszélgess sikeres fiatalokkal, látogasd meg az egyetemeket, főiskolákat, és döntsd megalapozott információk alapján

Sokan úgy jelentkeznek főiskolára, egyetemre, hogy fogalmuk sincs róla, mi várja ott őket, illetve azt sem tudják, hogy a megszerzett diplomával később hol tudnak elhelyezkedni. A Konnekt Mentrorprogram célja, hogy segítsen a középiskolás diákoknak megismerni az egyes szakmákat, és felmérni, hogy mik azok a területek, amelyek valóban érdeklik őket. A diákokat mentorok segítik olyan fiatalok személyében, akik a saját területükön már sikeresnek számítanak. Ők nem feltétlenül olyan szakmát végeznek, ami felé a mentorált érdeklődik, hiszen a cél az, hogy a diákok átfogó képet kapjanak a lehetőségekről.

 

A Konnektet tíz lelkes fiatal alapította 2015 tavaszán, hogy bebizonyítsák, bárki tud tenni azért, hogy a környezetében pozitív változás induljon el. A Mentorprogram az első projektjük, amelyen a 2016/2017-es tanévben tervek szerint ötven diák és ötven mentor fog részt venni. A célja, hogy valós információk, gyakorlati példák és személyes kapcsolatok által egy valósághoz közelebbi képet formáljanak a diákok az egyes szakmákról, iskolákról, képzésekről. Minden diáknak van egy mentora, akivel közösen elmennek egyetemekre, beülnek előadásokra, elbeszélgetnek egyetemistákkal, kifaggatnak egy tanárt vagy felkeresnek egy szakmabelit, belenéznek hogy dolgozik, milyenek a munkakörülmények, milyen a hangulat, milyenek a lehetőségek. Mindezt azért, hogy a diák amikor ott áll majd a pályaválasztás előtt, egy megalapozottabb döntést tudjon hozni. 

 

A mentorprogram alapja a fél éven át tartó személyes és rendszeres havonta minimum kettő mentor­diák találkozó. Ennek keretében egyénre szabott programokkal vezetik a diákokat saját útjuk felfedezésében. Például: személyes beszélgetések, egyetemi óralátogatások, mentorált érdekkörébe tartozó szakmákba való betekintés, kreatív és inspiráló programokon való közös részvétel, stb. A programot egy nyitótáborral kezdik, ahol inspiráló előadások, ismerkedős játékok, különböző workshopok lesznek, valamint sor kerül az első mentordiák találkozóra is.

 

A programot indító tábor időpontja: 2016.október 8-­9., további infót a Konnekt Mentorprogram Facebook-oldalán találsz.