Ennyi maradt mára a királyok hatalmából

2015. szeptember 8. 13:33 ujnemzedek.hu
Már nem indíthatnak háborút, de azért a törvényhozásba még egy picit beleszólhatnak.

II. Erzsébet ezekben az órákban dönt  rekordot Angliában: hivatalosan is ő a leghosszabb ideig uralkodó személy a brit trónon. Vajon mik lehetnek a feladatai? 

A királyok mára szinte csak szimbolikus feladatot látnak el egy állam életében. Azt nehezen tűrnék el bárhol (leszámítva a diktatúrákat), hogy valaki egy személyben hozzon törvényeket, hiszen erre lett kitalálva a parlament.

 

De akkor mit csinálhat egy király?

 

Elsősorban különböző formális dolgokhoz elengedhetetlen. Például kinevezi a parlament demokratikusan megválasztott tagjait. Bizonyos esetekben megvétózhat egy törvényt, (például a spanyoloknál), de általában csak szentesíti, jóváhagyja őket. Kegyelmet gyakorolhat, és sokszor ő a fegyveres erők főparancsnoka is, de ugyanúgy van miniszterelnöke az országnak. Nem rúghatja be az ajtót a hadseregnél, hogy márpedig holnap megtámadja a szomszédos országot és elveszi annak összes tehenét, mert azok az idők már lejártak.

 

Windsor, II. Erzsébet vidéki kastélya (Kép: Wikipédia)

 

Akkor miért vannak még királyok?

 

Főleg a jogfolytonosság és a tradíciók miatt. A briteknek például nincs írott alkotmányuk, mégis, köszönik szépen, jól vannak. Az uralkodók ugyan elveszítették a jogköreiket, de a tekintélyüket nem, és a népszerűségük is sokkal nagyobb, mint régen. II. Erzsébet például rengeteg eseményen vesz részt, és nagyon sok emberrel találkozik. Sokan nem tudják, de nincs hivatalos formula arra az esetre, ha netán összetalálkoznánk vele az utcán - nem kell vigyázzba vágni magunkat, a királynő weboldala szerint egy egyszerű biccentés, hölgyek esetén kézfogás bőven megteszi ( persze a tiszteletet meg kell adni, nem lehet Erzsi néninek hívni, sem pacsit adni, a hivatalos megszólítás a "Your Majesty" (fennség) és a Ma'am (Asszonyom).

 

 

Hol vannak még királyok?
 

Számtalan helyen. Európán belül például Spanyolországban, Norvégiában, Dániában, Hollandiában, Angliában, Belgiumban, és Svédországban is ül még valaki a trónon. Míg korábban a trónörökléshez az kellett, hogy a király eltávozzon az élők sorából, mára ez általában lemondással öröklődik – a spanyol király és a holland királynő is átengedte a trónt a fiának, egészségügyi okokra hivatkozva. II. Erzsébet már több mint 60 éve uralkodik, és nem úgy tűnik, mint aki ezt abba szeretné hagyni belátható időn belül.


Kapcsolódó cikkek