Ezek a leggyakoribb hibák, amiket elkövethetsz egy állásinterjún

2016. augusztus 30. 09:19 ujnemzedek.hu
Ne legyél negatív, öltözz ki megfelelően, ismerd meg a céget, ahová jelentkeztél. Van még tippünk ezeken felül is.

Valljuk be: állásinterjúra menni mindig para egy kicsit. A theguardian.com összeszedte azokat a tipikus hibákat, amiket a pályázók többsége nagy félelmében legalább egyszer az életében elkövet - ha befigyel az álommeló, ezeket próbáld meg megkerülni!

 

Negatívitás

Lehet, hogy az előző főnököd maga volt a sátán, lehet, hogy friss diplomásként egyelőre azt sem vágod, mit szeretnél kezdeni az életeddel, de ami biztos: egy állásinterjún hagyd kinn a negatív gondolataidat. Már csak azért is, mert ezek a félelmek hajlamosak arra sarkallni minket, hogy nekiálljunk vetíteni - azaz olyan dolgokat állítani magunkról, amelyek a legjobb esetben is minimum nem igazak. Mi a teendő tehát? Szedd össze, miben vagy jó, turbózd fel magad, és mondj mindig igazat. 

 


Suit up! (kép: Pixabay)

 

Nem a megfelelő viselet

Oké, nem kell mindig tiptopnak lenni, de az első benyomás mindig létfontosságú egy állásinterjún. Ha topisan, kialvatlanul, gyűrött ingben jelensz meg a felvételiztetők előtt, akkor lehetsz bármilyen penge, sajnos tuti nem ugrod meg a lécet - a lényeg: legyél rendezett. A legjobb tanács a The Guardian szerint a konzervatív megközelítés: használd a vasalót, és áldozd be a fiatalos cuccaidat mondjuk egy nyakkendő kedvéért.

 

Túl keveset beszélsz - vagy éppen túl sokat

Ha a vizsgáztató megkérdez bármiről, jól gondold meg, mit válaszolsz. A mondandódnak legyen eleje, közepe, vége - ne bonyolódj irdatlan körmondatokba, aminek te magad sem látod a végét, de tartózkodj a pár szavas, odavakkantott válaszadástól is. Egyszerűen gondold meg, mit akarsz mondani, beszélj kerek, egész mondatokban, és kész. Persze ez most csak így leírva tűnik egyszerűnek - a legnagyobb melópara közepén még fogalmazni sem olyan egyszerű.

 

Nem néztél utána a cégnek? Blama!

Behívtak egy állásinterjúra a sok közül? Királyság! Nem néztél utána, pontosan hova is mentél, és kik felvételiztetnek? Hát, az szívás. Nagyon kellemetlen, mikor egy felvételi kellős közepén benyomják a "Valójában miért akar nálunk elhelyezkedni?" kérdést, és te azon túl, hogy "Kell a pénz", mást válaszolni nemigen tudsz. Nézz utána a cég korábbi eredményeinek, guglizd meg őket, és akkor tuti lesz pár okosabb válasz is a tarsolyodban.

 

Kérdezz!

Az állásinterjú ne csak arról szóljon, hogy ülsz, és pislogsz, mint egy harcsa. Egészen nyugodtan tegyél fel kérdéseket - például az interjú végén, amikor tuti felmerül a dolog amúgy is, és biztos akad valami, amit szívesen megtudnál. Figyelj arra, hogy ezek ne nyilvánvaló dolgok legyenek - tehát ha fenn virít a cég honlapján, hogy ők gumicsizmagyártással foglalkoznak, akkor ezt már inkább ne firtasd. Érdemes jó előre (mondjuk a fent említett kutatás során) listát készíteni arról, mi lehet a fontos tudnivaló. ÉS ami még lényeges: soha nem szakítsd félbe az interjúztatót!

 


Kapcsolódó cikkek