Így lehet már az időpontegyeztetésnél bukó az állásinterjú

2014. szeptember 30. 11:09 ujnemzedek.hu
Hihetetlennek tűnik talán, de már az első telefonhívás is döntő lehet. Ilyenkor kell a megfelelő kérdéseket feltenni.

Persze, hogy örül az ember, ha végre felhívják, és időpontot egyeztetnek vele egy állásinterjúra. De aki jót akar magának, már itt is ügyel arra, mit mond, és mit kérdez. Rengeteg múlhat ezen - a jobangel.blog.hu most összegyűjtötte, mire érdemes figyelni már rögtön a bemutatkozás után.

 

1. "Valójában jutalékos rendszerben kellene edényeket értékesíteni"

 

Ennél nagyobb koppanás nem nagyon van - jelesül, ha egy olyan állásinterjúra áldozzuk be az időnket, amely valójában nem is érdekel minket. Ha aktív munkakeresés közben ér a megváltónak hitt telefon, a mindenfelé leadott önéletrajzok tengerében könnyen elfeledkezünk a logikus kérdésről: "Pontosan milyen állásról van szó, és mi lesz a feladatom?" Sokan nyilván azt gondolnák, ez a tájékozatlanságukról árulkodik - azonban ez messze nincs így.

 

2. "Dehát a CV-ben nem az van, hogy értesz ehhez a szakterülethez?"

 

Nem, nem az, de mivel a munkáltató is melózik, ezért nyilván tévedhet. Itt is jobb jó előre érdeklődni: mi a feladat, mit látott a kedves HR-s, ami miatt úgy gondolja, jók leszünk a feladatra? Ha itt kiderül, hogy benézték a dolgot, jobb el sem menni az interjúra.

 

Mielőtt eddig eljutunk, kérdezni kell, kérdezni és kérdezni. (kép: Pinterest)

 

3. "Ja, hát annyiról ne is álmodj, ekkora összeget a cégünk nem engedhet meg"

 

A feladategyeztetés után érdemes rákérdezni erre is - ha sokkal kevesebbet szánnának ránk, már egy újabb okunk van arra, hogy tovább keresgéljünk. Nem mellesleg az is kiderülhet a sokadik próbálkozásnál, hogy mi áraztuk be magunkat egy picit drágábbra a kelleténél.

 

4. "Először elbeszélgetünk, aztán majd jön a kisfőnök, és végül megismerkedhetsz a Boss-szal is"

 

Igen? Az első körben? Nem gyanús ez egy kicsit? Épp ezért érdemes megtudakolni, mire készüljünk: lesz-e időnk apróságokat megkérdezni, vagy csak a lényegre törekedjünk - vagyis úgy nagyjából érdemes belövetni az elbeszélgetés időtartamát. Ami ha netalántán hamarabb ér véget, az nyilván jelzésértékű is lehet.

 

5. "Kis szakmai felmérés írásban"

 

Vagyis fontos lehet az is, milyen fajta interjúnk lesz: szakmai teszt írásban, vagy szakmai beszélgetés például, így fel tudunk készülni minden eshetőségre.

 

6. "Igen, le tudsz parkolni az X és Y utca sarkán"

 

Vagyis a praktikus tudnivalókról is érdemes kérdezősködni - busszal menjünk, vagy villamossal, gyalog a megállótól hány perc a helyszín, név szerint kit keressünk az épületben, stb. Sőt, nem szégyen az sem, ha a dress code-ról faggatjuk kicsit a telefonálót - így elkerülhető a "zakó helyett farmer-póló kombóban mentem"-baki.

 

(forrás: http://jobangel.blog.hu)


Kapcsolódó cikkek