Ettől lesz jó meló a home office

2014. október 18. 10:00 ujnemzedek.hu
Sokan otthonról dolgoznak a szombati munkanapon:, idén már csak egy extra munkanap lesz a main kívül.... de jövőre...

Ott a széles-sáv, a cloud, az összes technikai lehetőség ahhoz, hogy ki se kelljen mozdulnunk a jól belakott pecónkból a munkavégzés érdekében. Van, akinél a dolog működik is – mások azonban kíméletlenül elbuknak, ha az első hallásra csábító home office karmaiba kerülnek. Pedig csak azon múlik a dolog, mennyire vesszük magunkat és a melónkat komolyan. Itt van néhány tipp.

 

Helyszín

 

Nagyon fontos, hogy legyen a lakásban egy olyan pont, ami a munkavégzésre alkalmas – illetve amivel mégiscsak el tudjuk magunkat szigetelni az otthontól. A „home office” kifejezés használatakor sokan ugyanis elfelejtik, hogy a hangsúly inkább az „office”-on van: vagyis attól, hogy nem megyünk be az irodába, még kőkeményen a melóra kell koncentrálni. Kell tehát egy zug, egy rész, ahová „bemegyünk dolgozni”, és ahol csakis a munkára lehet összpontosítani. Nem kevésbé fontos, hogy a munkaidőnk végén ez lesz az a hely, ahonnan majd hazamegyünk: ahol abba tudjuk hagyni a munkát, és egészen másnap reggelig felé sem kell néznünk. Ha a lakásunkban, mivel 25 négyzetméteres, vagy szimplán egy barlang, ilyesmi nem lelhető fel, érdemesebb a munkavégzés céljából felkeresni mondjuk egy kávézót. Vagy az irodát magát, mondjuk.

 

 

Rend a lelke. (kép: Pinterest)

 

Ruci

 

A home office nem azért jó, mert lazulhatunk, hanem mert időt spórolunk vele - a kiöltözésre szántat, például. Csak a végleteket kell elkerülni. Persze, nagyon kényelmes egész nap pizsiben flangálni, de amikor az ember már a harmadik napon is ugyanabban a játszósszerkóban hesszel a laptop előtt, akkor azért felmerülnek bizonyos kérdések. Tény: nem kell kikenve-kifenve feszíteni otthon. De a teljesítmény kárát is látja, ha a home office-ban nincs meg a minimális rend. Amit különben hívhatunk úgy is:

 

Napirend

 

Ez azért fontos, mert különben elmosódnak a határok. Senki sem akar a melóban aludni, este meccset nézni - vagy fordítva: ki szeretne otthon is a főnökével vitázni? Kellenek bizonyos elválasztó vonalak - ezeket a szaknyelv barikádoknak nevezi. Barikád lehet az, hogy ugyan nem kell végigutazni a várost az irodáig (így tehát nyerünk vagy másfél órát), de a munkakezdés előtt egy órával juszt is felkelünk, megreggelizünk, majd egy tusolással „lépünk ki” otthonról. Barikád lehet, hogy reggel nem maradunk alvócuccban, hanem átöltözünk – nem kell a business casual, megteszi valami játszós-kényelmes – a lényeg, hogy meghúztuk a határt a meló, és a lötyögés között.

 

A jövőre nézve pedig: 

 

Jó hír, hogy rögtön hosszú hétvégével kezdődik majd a 2015. év, mivel az év első munkaszüneti napja, január 1-je csütörtöki nap lesz, így kicsivel a karácsonyi szabadságunk után akár újabb hosszabb programot is tervezhetünk, hiszen január 2-át megkapjuk pihenőnapnak. Az év első munkanapja így valójában január 5-e lesz. Ezért cserébe sajnos számolnunk kell azzal, hogy január 10-én, szombaton be kell mennünk dolgozni/tanulni.


Következő munkaszüneti napunk március 15-e hétvégére esik majd, azonban mivel május 1-je pénteki nap lesz, így tavasszal egy háromnapos hétvégével vigasztalódhatunk.
 

Az ezt követő második négynapos hétvégére sajnos egészen augusztusig kell várnunk, augusztus 20-a csütörtöki nap lesz, és az ezt követő pénteken szintén nem kell majd dolgoznunk a rendelet alapján. Ez esetben a pénteki napot már korábban, augusztus 8-án, szombaton le kell dolgoznunk.
 

A következő munkaszüneti napunk október 23-a, pénteki nap lesz, így ha négynapos hétvégét nem is, de egy háromnapos pihenést itt is beiktathatunk, és még szombaton sem kell dolgoznunk cserébe.
 

Mindenszentek ünnepe, november 1. viszont jövőre sajnos vasárnapra esik majd.
 

Az eddigi éveknek megfelelő gyakorlat szerint december 24-ét – amely jövőre csütörtöki nap lesz – ugyancsak megkapjuk pihenőnapnak, a december 12-i szombati munkanap terhére. Ennek köszönhetően azonban december 24-e és december 27-e között szabadság felhasználása nélkül is négy napig ünnepelhetünk.
 

Természetesen ne feledkezzünk meg egyházi ünnepeinkről sem (húsvét: április 5-6., pünkösd: május 24-25.),melyek révén szokásosan további két háromnapos hétvégével is tervezhetünk.

 


Kapcsolódó cikkek