A szüleik nyakán lógnak a spanyol és a török fiatalok

2014. szeptember 15. 09:10 ujnemzedek.hu
Nincs melójuk, otthon ülnek, és igazából nem is küzdenek a dologért: elkeserítő az OECD legújabb felmérése.

15 és 29 év közöttiek, nem tanulnak, nem dolgoznak, ráadásul a szüleik nyakán lógnak: ez derül ki a spanyol és a török fiatalokról az Európai Gazdasági és Együttműködési Szervezet (OECD ) legfrissebb felméréséből. Az otthonülők aránya Törökország után Spanyolországban a legmagasabb: itt 1 millió 957 ezer fiatal, azaz a korosztály 25,79 százaléka nem kezd magával semmit.

 

A 34 tagú szervezeten belül a törököknél ez az arány 29,19 százalék, Olaszországban 24,62, Chilében 22,33, Mexikóban 22,04, Írországban pedig 21,09 százalék.

  

Csak lógnak a levegőben.(kép: Pinterest)

 

Dirk van Damme, a szervezet oktatásért felelős igazgatója szerint az igazi nehézséget az okozza, hogy a korosztály nagy része alulképzett, mert nem fejezik be tanulmányaikat. Nagyon magas azoknak az aránya, akik nem végezték el a középiskolát: a 25 és 65 év között csupán minden második spanyolnak van érettségije.

 

„Ezek a fiatalok nagy gondot jelentenek, mivel növelik a munkanélküliek számát. Igaz, sokan közülük nem tehetnek róla, mert hiába is keresnének munkát” - nyilatkozta a szakember, aki szerint a romló munkaerő-piaci helyzet általában éppen a tanulás utáni és a munkavállalás előtti időszakban lévő fiatalokat érinti először.

 

(MTI/ujnemzedek.hu)


Kapcsolódó cikkek