5 dolog, amit nem mondanak el arról, milyen, ha otthonról dolgozol

2016. augusztus 10. 11:24 ujnemzedek.hu
A kávézók utálnak téged. De ha otthon maradsz, jobb ha ezeket tudod.

Matt Hershberger, a Matadornetwork újságírója 2014-ben otthagyta az irodai munkahelyét. Sokan döntenek így, azzal a céllal, hogy csatlakozva a szabadúszók izgalmas, kreatív és szabad világához a mindennapi mókuskerék helyett, az életük gyökeres és mindenképp jó irányú változáson megy át. Hershberger ezt nem is cáfolja, de azért összegyűjtött öt pontot, amit jobb, ha tudsz, ha ilyen döntés előtt állsz. 

 

"Amikor 2014-ben otthagytam a munkahelyem, azt a tanácsot kaptam egy ismerősömtől, hogy minden nap úgy öltözzek, mintha munkába indulnék. Ez majd segít a munkára koncentrálni és hogy elkerüljem azt az érzést, valójában a szabadidőmet töltöm" - írja Matt, majd hozzáteszi, hogy az első szabadúszó munkanapján korán kelt, lezuhanyzott, felvett egy khaki nadrágot és pólót, majd leült a gépe elé. Mindössze 10 perc telt el, majd ledobta a nadrágját és alsógatyában dolgozott tovább. Még két évig. 

 

 

Matt leírja, hogy egyetlen használható tanácsot sem kapott az évek során arra vonatkozóan, hogy dolgozzon otthonról, viszont az elmúlt két évben szerzett tapasztalata talán elég ahhoz, hogy nekünk jó tanácsokat adjon, íme az 5 tipp/tanács/megjegyzés:

 

1. Kiesel majd a párkapcsolati rutinodból

 

"A feleségemmel élek. Mielőtt otthonról dolgoztam volna, minden nap felkeltünk, elmentünk az irodába, mikor pedig hazaértünk, mindketten csak arra vágytunk, hogy vacsorázzunk, igyunk egy pohár bort, talán nézzük a televíziót, majd lefeküdjünk aludni. Mióta én szabadúszó vagyok és egész nap a lakásban vagyok, ő pedig ugyanúgy irodába jár dolgozni, ez az egész megváltozott. Ő továbbra is csak a vacsorára és a pihenésre vágyik, én viszont szeretnék elmenni itthonról. Beülni egy bárba, moziba, sétálni menni."

 

 

"Amikor otthonról kezdesz dolgozni, újra kell értelmezned a párkapcsolatod illetve a barátságaid. Szerencsére azóta mi megtaláltuk az egyensúlyt és neked sincs egyébként semmi más dolgod, csak nyitottnak lenni és egyenesen megbeszélni a társaddal a döntéseddel járó változásokat."

 

2. Az internetnek nincs vége 

 

"Akkor is magával rántott az internet mélysége, amikor irodában dolgoztam. Kvízeket töltöttem ki, játszottam. De amikor már fél órát ezzel töltöttem, eszembe jutott, hogy mi lesz velem, ha a főnök elsétál mögöttem és azt látja, hogy nem a munkával foglalkozom." 

 

"Nos, ez már nincs többé. Itt van az egész internet az ujjaim alatt és mivel nem időre, hanem darabra fizetnek, akár egész nap tölthetek ki kvízeket vagy akár filmet is nézhetek, nem szól rám senki, a munkát pedig be tudom pótolni éjszaka. Komoly önuralom nélkül elnyel az internet és bele is fulladsz."

 

3. Depressziós leszel. De tényleg.

 

"A legrosszabb mellékhatás, amit a home office okozott, az a depresszió volt. Nem a klinikai értelemben vett, komoly depresszió, de az biztos, hogy depresszió. Azzal, hogy elzártam magam a többi embertől, a kültértől és a napfénytől, és azzal, hogy a mozgásomat még a buszmegállóba és vissza sétálásnál is kevesebbre redukáltam, véglegesen elszigeteltem magam a külvilágtól. És itt szörnyek laknak."

 

 

"Meg kell tanulnod beilleszteni a mozgást a napodba, helyettesítened kell az irodában automatikusan megjelenő szociális életet és igyekezned kell megőrizni a mentális egészséged. Ha erre nem figyelsz, az egészséged és az életed egyszerre romlik majd meg vészesen." 

 

4. Kell egy iroda!

 

"Kell egy iroda, ami segít két külön mentális teret kialakítani - egyet az élethez, egyet a munkához. Volt, hogy eltelt 72 óra és nem hagytam el ugyanazt a helyiséget, ugyanott ettem, aludtam és dolgoztam egyhuzamban. De ez nem működik, ez egy börtön."

 


"Ez sokat ront a produktivitásodon."


 

"Az első dolog, amit azután teszel, hogy szabadúszóvá válasz, az az irodaberendezés legyen! Ha ehhez nagyobb albérletbe kell költöznöd, tedd meg. Vagy menj el egy közösségi irodába!"

 

5. A kávézók utálnak téged

 

"Bemész egy kávézóba, vásárolsz egy 300 forintos presszót, majd nyolc órán át foglalsz egy asztalt. Ők közösségi hellyé szeretnének válni, te pedig berendezed a helyet az irodádnak. Ehhez nem fizetsz elég "bérleti díjat", ezért vagy vásárolj óránként valamit, vagy azt a pénzt fektesd be egy saját irodára."


Kapcsolódó cikkek