Zseniális: népi hímzésekből farag muzsikát a magyar lány

2015. január 20. 10:41 ujnemzedek.hu
A MOME hallgatója egy szimpla zenedobozzal varázsol dallamot a keresztszemes hímzésekből.

Legutóbb egy német művész fordította zenébe egy speciális lemezjátszón a fák évgyűrűit - Szirmay Zsanett, a MOME textilszakos hallgatója talán még ennél is menőbb dolgot csinált. Fogta a régi, magyar népi hímzéseket, a formákat papírra lyuggatta, majd egy egyszerű zenedobozzal lejátszotta a kapott "kottákat". Ha valakit eddig furdalt a kíváncsiság, hogy milyen lehet a valódi ruhakölteményekből szőtt zene, az most megnyugodhat: pont ilyen. Vagyis gyönyörű.

 

 

A Soundweavingre (szabad fordításban körülbelül "zeneszövésre") keresztelt projekt eredetileg féléves feladatként született meg a magyar népi kultúra nagy hagyományú hímzései és egy különleges technológiai eljárás, a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszó enyhén szólva is szokatlan párosításából. Szirmay Zsanett a kiválasztott bukovinai székely, kalotaszegi és magyarországi hímzés-motívumokat lézervágott textilekre írta át, amelyek ezt követően a zenedoboz szalagjaiként szolgálnak.

 

Mint ahogy azt a fiatal tervező elmondta: a Soundweaving új dimenziót ad a tradicionális hímzéseknek, több érzékszervet mozgat meg, ráadásul interakcióra csábítja a szemlélőt: a kiállításokon ugyanis bárki kipróbálhatja a rendszer működését.

 

(mome.hu/dezeen.com)


Kapcsolódó cikkek