Zseniális helyek, amit egy könyvmolynak ki kell próbálnia!

2016. szeptember 16. 10:27 ujnemzedek.hu
G. R. R. Martin szerint egy olvasó ezernyi életet megél a halála előtt - aki nem olvas, csak egyet. De, hogy jön ide az evés?

Az olvasás során nem csak kalandokat élünk át, hanem részesei vagyunk egy-egy szereplő falatozásának, megismerhetjük különböző országok és vidékek ételeit is. Sőt, előfordulhat, hogy a kajáknak különleges szerepet szán az író a regényekben és novellákban. Ha például visszakanyarodunk George R. R. Martinhoz, megemlíthetjük, hogy az író a sorozat alapjául szolgáló könyvekben oldalakon keresztül írja le a lakomákat, illetve minden szereplőjének van kedvenc fogása is! 


forrás: Könyvbár&Restaurant

Mindenki kedvenc törpéje, Tyrion rendelésére emlékezhetünk a sorozatból: "Egy báránysült jól esne… Talán egy tál borsóval, hagymával, frissen sütött vajas kenyérrel, leöblítve egy kancsó forralt borral. Vagy sörrel, ha az egyszerűbb. Próbálok nem túlságosan különöset kérni.” Bizonyos könyvekben szimbolikussá válnak ezek az ételek, mint például a Harry Potter regények Bagoly Berti-féle Mindenízű Drazséja vagy Legolas lembas kenyere.

 

 

Ki ne gondolkodott volna már el azon, hogy vajon milyen is lehet az ízük?

 

Külföldön számos országban hoztak létre könyves éttermeket és bárokat. Igaz, nem a könyves menükre specializálódtak, de megteremtették azt a közeget, ahol a könyvmolyok otthonos közegben olvasgathatnak, sőt ehetnek és ihatnak is. A világban lassan minden nagyobb városban nyitnak egy ilyen helyet. Van ahol csak a helyszínen olvashat a vendég, van, ahol meg is vásárolhatja a kiszemelt darabot. 


forrás: Könyvbár&Restaurant

A denveri Bookbar könyvesbolt például borozó és találkahely egyben. Az oldalukon azt írják, tökéletes ez a hely a borbarátoknak és a könyvmolyoknak, sőt akár megbeszélésekhez, csevegésekhez is. Kaliforniában The Brass Lamp néven fut egy könyvbár, frappáns mottójuk: olvass, írj, igyál! Tágas tér, loft stílus és minden héten különleges estek. (De beszéljenek inkább a képek.) Londonban már inkább dekorként jelennek meg a könyvek a The Fable bárban. Tapétákon híres írók nevei, kanapé mögött könyvhalmok és elvétve még írógépeket is találunk, mindezt remekül belehelyezve a modern környezetbe.

 

 

Na de térjünk vissza a cikk lényegére: mikor és hol ehetünk  igazi könyves menüt Magyarországon? 

 

Egy magyar pár - Széky Ildikó és Szalay Gábor - némi fantáziálás után megnyitotta azt a helyet, ahol megelevenednek a magyar és világirodalom legismertebb ételei, ahol nem csak olvashatod, de falhatod is az irodalmat, mely Könyvbár&Restaurant névre hallgat. Eleinte kételkedtek, mivel egy könyvekkel foglalkozó barátjuk azt állította, hogy ma már keveset olvasnak az emberek és, hogy nem lesz sikeres a vállalkozás, ettől függetlenül bátran belevágtak.

 

Kezdetben a vendégek valóban nem tudták hová tenni a különleges éttermet. "Nem értették, mi ez a hely. Könyvtár? Ahhoz nem elég nagy, de régi könyvek vannak... Antikvárium? Olvasni lehet, de közben enni is?” - nyilatkozta Ildikó korábban. A hely abszolút otthonos és kényelmes, amire a pár különösen nagy hangsúlyt fektetett. A menüben olyan fogások is helyet kapnak, mint az Indul a bakterházból a Ténsasszony levese cipőpertlivel, a Szürke ötven árnyalata, vagy a Sörgyár capriccio által inspirált ételek. Készült kaja Szilvási Lajos: Egymás szemében című könyve alapján, de terítéken volt már a Vuk, Micimackó, Harry Potter, az Amerikai Psycho, Gulliver utazásai is. Romantikusoknak ott a Tajtékos napok, gondolkodóknak a Legyek ura, a drámát kedvelők pedig ehetnek egy Benjamin Button különleges élete nevű ételsort. A menü kéthetente változik, így végigeheted az irodalom inspirálta legszuperebb falatokat. 

Akinek ez nem lenne elég vagy otthon is szeretne különleges fogásokat készíteni, az kövesse a KönyvParfé blogot, számtalan könyves recepttel, amivel egy könyvmolyt bármikor le lehet venni a lábáról - mondjuk Bridget Jones Kék levesével egy barátnőt, Jurassic Park tortával a gyerekeket vagy M. C. Beaton "Agatha Raisin és a spenótos halálpitéjével" a nagyit. 

 


forrás: KönyvParfé

 


Kapcsolódó cikkek