Ti tanítjátok a felnőtteket – ilyen eddig még nem volt soha!

2016. május 27. 15:48 ujnemzedek.hu
Mit jelent a fordított szocializáció? Mi kell ahhoz, hogy híres legyen valaki? A DUE 23. Sajtfesztiválján ez is kiderült.

Soha sem volt akkora a szakadék a felnőttek és a fiatalok világa között, mint napjainkban – gondolhatnánk. 

„Fiatalságunk [...] rosszul nevelt, fittyet hány a tekintélyre és semmiféle tiszteletet nem tanúsít az idősek iránt. Manapság fiaink [...] nem állnak fel, amikor a helyiségbe belép egy idős ember, feleselnek a szüleikkel és fecsegnek ahelyett, hogy dolgoznának. Egyszerűen kiállhatatlanok.”

 

Ha ezt az idézetet olvassuk, akkor mintha a szüleinket hallanánk vissza. Pedig a fenti mondatok Szókratésztől származnak, és ezelőtt jó két és félezer évvel jegyezték le őket. Ez volt az apropója a DUE 23. Sajtófesztiváljának egyik pódiumbeszélgetésének, ahol az Új Nemzedék Központ szervezésében Sas István reklámpszichológus beszélgetett Bánki Beni slammerrel, Puskás Ádám Dániel zenésszel és Novák Katalin államtitkárral (EMMI).

 

 

Balról: Puskás Ádám Dániel (Biebers), Bánki Beni (Ki Mit Tube győztes), Novák Katalin (EMMI), Sas István (Reklámpszichológus), Poór Csaba(Új Nemzedék Központ)

 

 

„Ti tanítjátok a felnőtteket – ilyen eddig még nem volt soha!” – mondta a reklámpszichológus. A történelem során ugyanis a fiatalok mindent a szüleiktől lestek el, a halászattól kezdve a kézműveskedésig. A XXI. században aztán jöttek a kütyük, és a szülők egyszer csak tanítóból tanítvánnyá lettek.  Sas István szerint nem szabad elítélni a fiatalokat a netfüggőség miatt, hiszen az, hogy ez kialakulhatott, a felnőtteknek ugyanúgy felelőssége. „Közös nevező kell, hiszen a gyereknek felnőtt fejjel gondolkodva kell tanítani a szüleiket, azoknak pedig el kell fogadni, hogy a gyerektől bizony lehet tanulni.”

 

Novák Katalin szerint az ifjúságpolitikának nem szabad „kirángatnia” a fiatalokat az online világból, hanem az a feladata, hogy megteremtse a lehetőséget a valóságban történő találkozásokra, és persze a tehetség kibontakoztatására. „Sokkal jobb, ha nem csak csetelnek, de össze is tudnak futni a valóságban is” – mondta az államtitkár.

 

Bánki Beni, a Ki Mit Tube győztese hiába fiatal, érzi, hogy nagy változások történtek. „A nagyszüleim tanárok, és sokszor kijátszom azt a kártyát, hogy én segítek a nagyinak az e-mailezésben, ha ő cserébe segít nekem a matekban.” Szerinte a korosztálya elég vigyázatlan a neten, sokszor idegenekkel csetelnek, és nem használják fel a közösségi oldalakban rejlő erőt a saját sikereik előmozdítása érdekében.

Puskás Ádám Dániel szerint a neten a legtöbben készpénznek veszik, amit olvasnak, és bármit elhisznek. „Átgondolatlanul kezeljük, nem járunk utána és háttérinfók nélkül nyilvánítunk véleményt mindenről.” A Biebers zenekar sikeréhez ugyanakkor elengedhetetlen volt az internet. „Nehéz elérni és megtalálni a saját közönségünket is néha” – mondta a zenész. A zenekarok között fontosnak tartja a párbeszédet és a közösségépítést is, szerinte nem célja senkinek az, hogy mások elől szipkázzanak el rajongókat.  Ugyanakkor szerinte ma még a zenehallgató fiatalok 70%-a a rádióból hall először egy új slágert egy bandától.

 
Puskás Ádám Dániel saját bevallása szerint a suliban inkább a mobilját nyomkodta, de nem azért, mert unatkozott. „Mindent a Youtube-ról tanultam el, autodidakta módon.

 

Bánki Beni szerint a titok annyi, hogy meg kell találni azt, ami igazán érdekli az embert, foglalkozni kell vele, majd pedig az összes elérhető csatornán kivinni a nyilvánosság elé.

 

Novák Katalin a beszélgetés végén felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy ne dőljenek be a hírnévnek látszó egyszerű illúziónak, hiszen a lájkok még nem jelentenek semmit. „A nagyapám iskolaigazgató volt egy kis faluban. Senki sem ismeri a nevét itt Pesten, de még a 20 km-rel arrébb fekvő faluban sem. De a szülőfalujában még ma is tudják, hogy ki volt ő, mert olyan dolgokat tett a közösségért, ami miatt ma is ismerik a nevét. A lenyomat a fontos, amit hagyunk” Zárógondolatként azt tanácsolta, hogy ne higgyék el a fiatalok azt a sok rosszat, amit állandóan hallanak magukról, legyen önbizalmuk.

 

Bánki Beni arra bíztatta a jelenlévő fiatalokat, hogy találják meg magukban az értéket, és próbálják meg kibontakoztatni azt, míg Puskás Ádám Dániel szerint a fontos az, hogy ne hagyják lebeszéltetni magukat az álmaikról, és segítsék a közösséget, amiben éltek.

 

 

 

 

 


Kapcsolódó cikkek